Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

По молба на областния управител експерти направиха оценка на радиационния риск

17 ноември 2017 16:59,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 1379
табани

Експерти направиха анализ и оценка на радиационния риск след закриването на урановия рудник в близост до вилната зона в Сливен. Това стана по настояване на областния управител Чавдар Божурски в отговор на обществения интерес и получените запитвания в областната администрация.

Специалисти от Националния център по радиобиология и радиационна защита информираха областния управител, че според данните от извършените измервания, радиационният риск е 1 на 100 000 души. Те го определиха като минимален. „Сами можете да си направите преценка, като имате предвид, че населението на Сливен е под 90 хил. души“ – коментира пред журналисти Чавдар Божурски. Специалистите съобщиха още, че засега областната администрация в Сливен е единствената в страната, която е поискала информация за актуалното състояние на последиците от закрития уранодобив.

При проверките по случая е установено, че в района на рудник „Сливен“ има отворени входове на щолни, комини и шахти, които трябва да бъдат обезопасени и затворени, за да не се допуска навлизането на хора и животни. Тези дейности ще бъдат извършени от държавна фирма, натоварена с ликвидацията на последиците от уранодобива. Националният консултативен съвет, в който членуват представители на няколко министерства и агенции, са приели задание за изготвянето на проект. Конкретният график за работа ще бъде одобрен до края на годината. „От своя страна решихме да предприемем съвместни действия с кмета на Сливен, за да редуцираме здравния риск до минимум“ – допълни областният управител. В района на рудник „Сливен“ ще бъдат поставени предупредителни табели да не се изземват строителни материали от табаните. Жителите на вилната зона ще бъдат предупредени да не ползват изтичащите от минните изработки води за питейни и битови нужди. Такива мерки ще бъдат предприети съвместно и с кмета на община Твърдица, в района на минния участък в с.Сборище.

Снимки

щолнавода