Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Продават бенгалски огън в училищна книжарница

07 декември 2017 11:42, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 307
Книжарница

Училищна книжарница в Русе продава бенгалски огън на деца под 12-годишна възраст, установи проверка на „Монитор”. В търговския обект в училището с преподаване на източни езици и култури „Васил Левски” магазинерката дори не иска лична карта на хлапето, за да се увери, че то действително има право да си купи пакетчето. Бенгалският огън обаче е пиротехническо изделие от първа група и продажбата му на лица под 12 години е забранена. Съгласно изискванията това е отбелязано на български език и на опаковката заедно с инструкции запалената пръчица да се държи далеч от тялото и от леснозапалими материали, да не се използва при ветровито време и да не се вдишва димът.

„Ей сега извадих бенгалския огън, защото наближават празниците. Не е редно, но го предлагам, защото ми го доставиха. Ето, пред вас веднага го прибирам”, оправда се продавачката, която е изложила пакетчетата на витрината между дребните книжарски стоки. Каза също, че деца не са търсили бенгалски огън, само една майка идвала да си купи. Книжарката обаче беше продала на второкласничка от същото училище два пъти от пръчиците с бавно горяща пиротехническа смес – на 30 ноември и на 4 декември. Най-вероятно и други малчугани също са си купили от пакетчетата с цена 40 стотинки.

Директорът на учебното заведение Галин Ганчев коментира, че веднага ще вземе мерки макар че търговските обекти на територията на училищата имат договори с общината.

„Не знаех, не е нормално да се продава това изделие в училище. В СУ „Васил Левски” учат около 800 деца под 12-годишна възраст”, обясни Ганчев. Той допълни, че от няколко дни правят засилени проверки заради намерени в района на училището употребени пиратки.

Специалисти по пиротехническите изделия коментираха, че употребата на бенгалски огън от деца съвсем не е безопасно деяние, затова и има наложено възрастово ограничение при продажбата. Макар и да са любими на малчуганите, искрящите пръчици трябва да се палят само в присъствието на възрастни, и то на подходящи места. Много от пожарите, тръгнали от елха по време на новогодишните празници, са причинени именно от запален бенгалски огън, казват пък огнеборци.

Източник: Монитор
Снимки: Жанета Йорданова

Снимки

Бенгалски огън