Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Книгата „Защо медиация?“, на д-р Бисерка Михалева и проф. Татяна Дронзина бе представена в Сливен

07 декември 2017 15:43, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 6 години, брой четения: 1521
-----

Книгата „Защо медиация?“ бе представена днес в Сливен. Автори на изданието са д-р Бисерка Михалева, началник на Регионалното управление на образованието – Сливен и проф. Татяна Дронзина, доктор на политологичните науки. „Тази книга се „роди“ благодарение на съвместната ни работа, както и на смелостта на д-р Бисерка Михалева да даде начало на инициативата училищно посредничество в област Сливен. Областта е пионер по прилагане на процедурата „Училищна медиация“, която успешно работи в много страни на света повече от 60 години“, каза проф. Дронзина. Според д-р Бисерка Михалева книгата е училищно помагало, както за работещите в образованието, така и за родителите. Описан е опита на 28 държави в областта на училищната медиация. „Това е основният начин за справяне с агресията в училище. Защото ако научим нашите деца и ученици как да разрешават конфликтна ситуация и да не се стига до агресия, то ние сме им дали най – доброто правило за нормален и щастлив живот, и да бъдат добри граждани. Нека направим родителите наши приятели и партньори“, каза Бисерка Михалева. В област Сливен за две години са обучени 77 деца – медиатори и 48 учители - медиатори. Училищното посредничество, като начин за справяне с насилието, работи в 48 учебни заведения в Сливенска област. Учителите медиатори сътрудничат за справяне с конфликтите между родители и учители, семейство и училище, а децата ще помагат на своите връстници да се справят с недоразуменията или проблемите помежду им, обясни началникът на РУО - Сливен. Сливенска област е първа в страната, в която стартира училищната медиация с кабинети. „Училищното посредничество не е алтернатива на административните наказания, доброто на медиацията е, че те учи какво да правиш. Социалните компетентности у децата са онова, което липсва, за да можем да предотвратим насилието в училище", заяви проф. Татяна Дронзина.

От тази година в четири училища в областта е въведено и понятието „Образователен медиатор“, което според д-р Михалева е добра насока за развитието на добрите взаимоотношения между училището, семейството и учениците.

На представянето на книгата „Защо медиация?“ присъстваха директори, учители, медиатори от Сливен и общината. Гост на представянето бе и общинският съветник от ГЕРБ Керанка Стамова. Цветя на авторите на книгата бяха поднесени от имета на народния представител от ГЕРБ Десислава Танева.

Снимки

----------