Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Земетресение разтресе Гърция, усети се и у нас

02 януари 2018 11:30, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 487
Земетресение

Земетресение с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер разтресе Гърция след 06:00 ч. тази сутрин. Епицентърът е на около 30 км югозападно от Петрич. Трусът е усетен в много градове в България. Той е най-силният от серия от трусове, които бяха регистрирани тази нощ в южната ни съседка, съобщава Дарик. Те са били с магнитуд между 3.3 и 4 по Рихтер.

"Трусът е в близост до Дойранското езеро. Най-близко разположеният у нас град е Петрич, където то е усетено силно. Магнитудът е около 5,2 по Рихтер. Засега в района на града няма данни за разрушения, а хората са относително спокойни”, обясни за NOVA сеизмологът от БАН проф. Емил Ботев. По думите му обаче въздействието на земетресението е като от 6 по Рихтер.То е умерено по сила и в долната граница, така че хората не трябва да се притесняват.

Според проф. Ботев не се очаква по-силен трус от този.

Земетресението е усетено в различни градове на страната - Благоевград, София, Пловдив, Асеновград, Кюстендил, Пазарджик, Сандански, Хасково, Гоце Делчев и други градове. Усетили са го основно хората по високите етажи в продължение на няколко секунди.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков заяви, че към този момент няма данни за материални щети в града, в който се е усетило най-силно. Няма сигнали и към Спешна помощ и пожарната.

Данните на Европейския сеизмологичен център сочат, че земетресението е с дълбочина 10 км и е със сила 5 по Рихтер.

Имало и е вторичен трус с магнитуд 3,5.

Снимка: Интернет