Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Румен Радев: Трябва по-добра координация между институциите за борба с престъпността

09 януари 2018 17:50, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 9 месеца, брой четения: 908
...

Tревожното натрупване на тежки криминални престъпления беше обсъдено на днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, съобщи след неговия край президентът Румен Радев.

„МВР полага всички усилия за тяхното разкриване. Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността, така че да бъде гарантирана сигурността на българските граждани”, отбеляза държавният глава.

Консултативният съвет за национална сигурност постигна консенсус и за приоритетите на българското председателство в общата европейска отбрана и сигурност. Поставени бяха срокове, в които отбранителната индустрия може да представи проекти в сферата на отбраната и да развие стратегия за развитието на отбраната до 2030 г.

В изявлението си след заседанието президентът приветства, че правителството е приело национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г.

„Този план е много важна основа, на който от тук нататък да градим нашите отбранителни способности”, отбеляза държавният глава.

„Предвид динамичната среда за сигурност и състоянието на нашите въоръжени сили стигнахме до консенсус, че този план остава открит и трябва своевременно да бъде прегледан и надграждан, така че България да преследва развитието на адекватни отбранителни способности на средата за сигурност”, допълни той.

По думите му тази всеобхватност и дълго срочност за планиране на нашата отбранителна политика изисква програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили с хоризонт от поне 10 години. Планът досега е до 2024 г.

„Затова ние се нуждаем от такава програма, която да обхване финансите на отбранителната политика и след 2024 г. , която да гарантира и реши проблемите относно неокомплектоваността, мотивацията, подготовката, професионалното развитие и персоналното оборудване на българските военнослужещи”, обясни президентът.

Участниците в заседанието излязоха и с конкретни предложения към изпълнителната власт.

Едното от тях е до 1 юли 2018 г. да се разработи пътна карта с проекти и инициативи в областите на сигурността и отбраната, която да подпомогне европейската перспектива и укрепването сигурността на страните от Западните Балкани.

Тя следва да включва каталог на възможностите за образование и обучение в България в сферата на сигурността и отбраната. „Тук ние можем да предоставим много, и то солидни възможности на страните от Западните Балкани. Второто е предложения за провеждане на съвместни учения и тренировки”, отбеляза Румен Радев.

Предлага се също да се представи идея за изграждане в България на международен институт за устойчиви технологии и научен център за Югоизточна Европа.

Участниците в заседанието, което продължи повече от четири часа, са се обединили, че европредседателството в контекста на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя и значителни възможности на България, каза още Румен Радев.

Източник: bTV
Снимка: БГНЕС