Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Традиционен ромски празник Васий 2018 предстои на 13-ти януари в Сливен. Ромите отдават почит към св. Васил и птиците ...

09 януари 2018 19:56, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди 9 месеца, брой четения: 1067
....................................

Ромска академия за култура и образование ще чества традиционният ромски празник Васий 2018 на 13.01.2017г. в р-т „Сливен“.

 

Празнична програма за честване на Васий 2018 – музика, хумор и танци, Конкурс за Червения, герест Петел, томбола, приятни изненади.

 

С участието на най-младият и модерен ромски оркестър „Амет тайфа“, певеца Данчо Илиев, ансамбъл „Романи чълхъя“.

 

Гостите на празника ги очаква много изненади, шоу, игри и забавления. Представяне на ритуал сурвакане. Ще бъдат избрани Мис и мистър Васий 2018.

 

На този ден ромите отдават почит към св. Васил и птиците, избавители на ромите. Легендата разказва, че някога ромите са били фирифони, т.е. фараони, и техният цар се казвал Фирифон(Фараон). Живеели с евреите, от които Фараон все недоволствал, докато един ден те тръгнали да бягат от държавата и Фараон ги подгонил с войниците си, искал да ги върне. Когато евреите стигнали морето, техният водач Мойсей се помолил на бога, ударил с пръчка по морските води, те се отворили и евреите (чифуця) бързо преминали на отсрещния бряг.

Фараонът с войската си хукнал след тях, без да се помоли на Бог и тогава водите на морето се сляли и идващите след евреите фараони започнали да се давят...Спасил ги св. Васил, като припомнил на Господ, че и те са Божии чеда и се хвърлил към морето на крилете на много птици, които се спуснали от небето да помогнат на удавниците...

Васий се празнува от всички ромски групи в България. Празникът започва на 13 януари вечерта – Бъдни вечер. Няколко дни преди това е купен червен петел, който се коли сутринта на тринайсти (някои семейства готвят гъска, патица, или пуйка) и обикновено се пече или се приготвя с ориз.Правят се зелеви сарми със свинско накълцано месо (това отличава сливенските сарми).

Вечерта всички са облечени в най-хубавите си, празнични дрехи в очакване на василиевата вечер, която започва около 9 часа. Подредената и отрупана с баницата с късметите (дрянови пъпки), месената пита, с печеното, с всички други ястия, с вино, ракия, ядки...се прикадява от дядото и бабата в къщата – за здраве, берекет, за късмет…Започва веселието. През това време, до полунощ къщата е затворена – да не избяга късмета, не се посрещат външни хора. В 12 часа започва сурвакането, поздравяването с празника, като се започва от най-възрастните.

Сутринта рано, докато хората още спят, идват сурвакарите с дряновиците, обикновено деца, с възгласи:

Какооо, Васий авила, / Васий! / Катъринца, матъринца, / Ипаш туминги, ипаш аминги, / Какооо, Васий авила, / Васий! (Чичо, Васил пристига, Васил!/С катъри, матъри/ Половината за вас, половината за нас,/ Чичоо, Васил идва,/ Васил!)

 

Сурвакарите, обикновено деца, поздравяват всички с „Бахталу Васий!“/ „Честит Васильовден!“, като започват от най-възрастните, или от именик, именица. Зарадвани, домакините ги посрещат и ги даряват с плодове, кравайчета, бонбони, орехи, пари и др. През деня на 14. януари, както и на 15., се празнува, посещават се роднини и близки, честитят си: Бахтало Васий! Бахт ти састипи ти дел амин! (Честит Васильовден!, нека ни донесе щастие и здраве!).

Такава е традицията при дасикани рома в Сливен.

 

Гили е Василеске

Ек авела, дуй авела

О Василес.

Кай ханзарла, кай пинзарла

О Василес.

Де лес, Девла,

де лес, Девла,

со мангела!

 

Со мангела,

со мислизила.

Кхер кхерестар

та кай пхирла,

кхер кхерестар.

та дикхела со керена.

 

Тази песен се пее при „нанги – те“/“голи-те“- една от големите ромски групи и също е част от ритуала. Семейството сяда на празничната трапеза към 8-9 часа. Тогава някои от децата вземат сурвакниците и излизат навън, за да се върнат след малко и с весела гълчава да почукат на вратата:

- Папо, мами, о Васий авила,/ аври ли, андре ли? (Дядо, бабо, Васил идва, да го поканя ли да влезе?)

- Андре, андре, ме хурде, андре...- Да заповяда, кани ги бабата и те започват да сурвакат всички:

- Ени салк, ени бузалък,/ састо, весто те авес, / насвъйпи те на дел,/ о Васили те дел амен зоръйпе, састипе! (Жив и здрав бъди, да няма болести, Васил да ни даде сили и здраве!)

 

При бургуджиите и софийските роми Васили се празнува също на 13. и 14., а на 15. се отбелязва Банго Васили, т.е.“на патерица“, когато на ромите им идват и др. гости, нероми.

 

За контакти: 0878464401-Стела Костова,Ромска академия за култура и образование.

 

Снимки

............................................................................................................