Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител почете паметта на жертвите на "възродителния процес"

20 януари 2018 09:58,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 873
поднасяне на цвета

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски почете паметта на пострадалите от насилствената смяна на имената в котленските села Ябланово и Филаретово.

 

На възпоменателен митинг на 19 януари Чавдар Божурски поднесе цветя на мемориалните чешми, съградени в двете населени места. „Събитията преди 33 години предизвикаха началото на огромни промени, които отвориха път за ново бъдеще на страната ни. За тези промени обаче вие платихте лично, с цената на житейски обрати и изпитания. Позволете ми да поднеса уважението си към жертвите, които бяха дадени. Поднасям уважението си и към вас, техните близки, за достойнството, с което пазите спомена за тях и с което живеете като български граждани”, каза областният управител в обръщение към местните жители.

 

Към стотиците участници във възпоменателния митинг се обърнаха още кметът на община Котел Коста Каранашев, вицеконсулът на Турция в Бургас Керим Аксен, зам.председателят на Централния съвет на ДПС Янко Янков. Събитието почетоха председателят на общинския съвет в Котел Христина Чолакова, общински съветници, кметовете на кметства, районният мюфтия на Сливен Акиф Акифов и др.

 

На 17 януари 1985 година жителите на Ябланово и Филаретово излизат на мирни протести срещу насилствената смяна на имената. На 19 януари силовите структури на тоталитарното държавно управление слагат край на протестите. Всяка година местното население отдава почит към жертвите на януарските събития и на т.нар. "възродителен процес". Възпоменателните митинги започват с вой на сирени.

Снимки

словомитинг