Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как починалият Георги възкръсна и отиде на преглед в Сливен

06 февруари 2018 19:59, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди около 1 година, брой четения: 4898
Как починалият Георги възкръсна и отиде на преглед в Сливен

Преди близо две години сливенски активист от местните патриоти ни беше подхвърлил не на шега, че редовно на избори, мъртъвци се връщали от Отвъдното с цел да подкрепят тази или онази партия. Тогава си помислихме:

„Боже, какви ги говори този патриот? Сигурно се е почерпил. Не е възможно покойниците ни да са толкова активни най- малкото , поради простичкия факт, че са мъртви.“

От вчера обаче, сме способни да повярваме, че всичко абсурдно може да се случи в нашата държава. Натъкнахме се на следния прецедент в Сливен. Към нас се обърна пострадала зъболекарка, въвлечена в измамна схема.

Случаят е следният:

На 28.09.2017г. лицето д-р С. извършва обстоен преглед за установяване на орален статус на непълнолетното лице Г.С.Г, придружено от единия родител, в случая майката. Налице е и здравната книжка на непълнолетния. Съответно специалистът по дентална медицина издава амбулаторен лист след извършения преглед.

Каква е изненадата обаче, когато в началото на февруари 2018г. на сливенския зъболекар му връчват Протокол след назначена проверка от НЗОК? От документа се разбира, че прегледаното непълнолетно лице на 28.09.2017г е било вече починало на 17.08.2017г по данни на ТЗ“ Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Община Сливен .

На здравните книжки, както знаем няма снимка.

Какъв е изводът?

По какъв начин Здравната каса защитава договорните си партньори от подобни измами?

Излиза, че майката „Х“ може да заведе детето си Иван например със здравната книжка на Георги. Зъболекарят извършва прегледа на мнимия Георги и амбулаторният лист отива в Здравната каса. Но се оказва обаче, че Георги е починал много преди въпросния преглед, но здравната книжка е използвана находчиво от родителя за Иван например.

Какви са гаранциите, че същата майка „Х“ утре няма пак да използва здравната книжка на починалия Георги, за другия син, например Стефан? В много семейства от ромски произход с по 4-5 деца, има само по две здравни книжки, защото е изключително ,,трудно“ да се отиде до НЗОК и да се изкара книжка на всяко дете, споделят пред Наблюдател.БГ зъболекари. Как един зъболекар би могъл да знае определена книжка дали е на Драган или на Хасан, след като на тях няма снимка? Ако обаче откажеш да ги приемеш за лечение, веднага се обръщат към ромски лидер и се оказва ,че ти ги дискриминираш!

„Често, споделя измаменият зъболекар, през кабинета минават родители с деца и директно са ми задавали следния въпрос: „Може ли синът ми да мине на преглед, но с книжката на брат си, защото няма своя?“ При което ми се е налагало нееднократно дълго да обяснявам, защо не може и не бива да става! Ако на здравната книжка няма снимка, по какъв начин бихме могли с колегите да разберем, че този , който е седнал на зъболекарския стол, е упоменатият в книжката, а не брат му, братовчед му или в най-лошият случай приятелят-комшия? Виждала съм абсурдни неща и това е ужасно! И още по-абсурдното е, че НЗОК те санкционира, без да имаш вина! И знаете ли, мисля си, че ще дойде време, когато някъде, в някой зъболекарски кабинет, Георги отново ще възкръсне…..“

Излиза, че освен с всичката бумащина, с която се занимават последните години лекари и зъболекари, вместо да лекуват, трябва редовно да проверяват в системата кой е жив и кой е умрял, а може би трябва да общуват и с погребалните агенции или пък да имат техните работни програми достъп до БДС .

Ние питаме Българския Зъболекарски Съюз: По какъв начин НЗОК защитава договорните си отношения с партньорите си , така че подобни рискове от измами да се предотвратят ?Защо на здравните книжки няма снимки, особено на децата до 14 години, т.е. когато още нямат лични карти?Защо здравната каса не санкционира недобросъвестните родители, а санкционира нищо неподозиращият зъболекар? Каква е функцията на един зъболекарски кабинет---лечебна или разследваща? Защо с лека ръка зъболекарят се санкционира, като в същото време той, самият, не е ощетил здравната каса с нито стотинка в този случай?!Кога най после ще бъде въведена електронна здравна карта?

Ще продължим да търсим други подобни случаи-измами, чийто жертви стават наши лекари и зъболекари.

Обещахме и ще запазим анонимността на пострадалия медик. Въпросът тук е, кой от колегите му ще бъде следващият?

 

 

Александра Иванова

Наблюдател.БГ

06.02.2018г.

 

 

 

 

 

 

Снимки

Как починалият Георги възкръсна и отиде на преглед в Сливен