Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Граждани на протест, подкрепят президентско вето

07 февруари 2018 19:57, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 1477
Протест

Граждани излязоха на протест пред Народното събрание срещу промените в закона за опазването на земеделските земи. "С тези промени се улеснява промяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се възкресяват вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението. Целта на промяната е да се заобиколят изискванията и да се продължи със застрояване на красивите места на България", обясни за Дарик един от протестиращите граждани Димитър Кацов.

Миналата седмица президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за посевния и посадъчния материал заради направените с него изменения в Закона за опазване на земеделските земи. Държавният глава не е съгласен с правилата относно промяната на предназначението на земеделските земи, като според него тези правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

Кацов обясни, че протестиращите подкрепят ветото на президента и настояват Народното събрание да не одобрява повторно тези промени. "Ако толкова държат, нека го внесат като нов законопроект, за да може да се разгледа според всички законови процедури и едва след обстоен анализ на неговите ефекти и последствия, той да мине през пленарна зала", каза той.

Кацаров смята, че става дума за "подмушване в преходните и заключителни разпоредби", "изменения, вкарани по време на заседание на комисия на второ четене, излизащи от обхвата на самия законопроект".

"В мотивите на законопроекта пише, че той се стреми да премахне представяне на част от документацията по различни процедури, когато самите институции могат да си я набавят или да направят справки, а изведнъж се променя фундаментално процедурата за промяна предназначението на земеделски земи и се възстановява действието на едни изтекли решения", коментира той.

Източник: Дарик
Снимки: БГНЕС

Снимки

Протест