Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Чавдар Божурски участва в срещата на министрите на туризма от ЕС

13 февруари 2018 20:05, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди около 1 година, брой четения: 396
Областният управител Чавдар Божурски участва в срещата на министрите на туризма от ЕС

Областният управител Чавдар Божурски бе официален гост на срещата на министрите на туризма от държавите-членки на ЕС. Тя се проведе на 13 февруари в София, под надслов „Туризъм и икономически растеж”.

 

Това е първата среща на високо ниво от календара на българското европредседателство, която отново е с акцент „Балкани” – заяви преди откриването министърът на туризма Николина Ангелкова. Във форума участваха и министри на туризма от съседни страни, които не са членки на ЕС. По време на събитието бяха организирани три сесии, включващи следните теми: Туризъм и икономически растеж – свързаност, дигитализация и инвестиции; Туризъм и сигурност – геополитически и геоикономически аспекти; 2018 година – година на туризма ЕС-Китай – нови измерения, предизвикателства и възможности.

 

„Туризмът създава за всяка една страна много работни места и повече от 10 процента от брутния вътрешен продукт на Европа” – каза министър Ангелкова. Следвайки приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, фокусът на срещата бе насочен и към формирането и институционализирането на политическия диалог със страните от Западните Балкани. Що се отнася до Китай, страната е един от основните пазари, особено в сектора „туризъм”. Повече от 180 млн. китайци пътуват. 636 хил. туристи от съседна Турция са посетили България, като се очаква ръст от турски туристи и през тази година – посочи министър Ангелкова.