Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общинският съвет на БСП-Сливен излезе с декларация относно Истанбулската конвенция

13 февруари 2018 22:20, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди около 1 година, брой четения: 491
Общинският съвет на БСП-Сливен излезе с декларация относно Истанбулската конвенция

Общинският съвет на БСП-Сливен излезе с декларация относно Истанбулската конвенция:

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

на Общинския съвет на БСП в гр. Сливен

 

Ние, членовете на Общинския съвет на Българската социалистическа партия в град Сливен, събрани на свое заседание на 13 февруари 2018 г., решихме следното:

 

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

 

Във връзка с придобилата голяма популярност тема относно ратификацията на Истанбулската конвенция от българския парламент и след широко обсъждане с партийни членове и симпатизанти, заявяваме следното:

 

Безспорно приемаме постановката в този документ за правото на жените да бъдат защитени от всякаква форма на насилие. От друга страна няма как да отречем факта, че в нашето законодателство този въпрос е прецизно решен и достатъчно добре регулиран.

 

Нашето безпокойство и несъгласие са предизвикани от чл. 3, б. „в“, чл. 4, чл. 12 и чл. 14, касаещи спорни и ненаучни предложения за т.нар. „социална роля“ на пола. Срещу тези постулати в конвенцията имаше силна негативна реакция от почти цялото българско общество, включително и от Българската православна църква, която за първи път след 1943 год. си позволява да изяви позиция, касаеща мирския живот в страната. Клирът в прав текст обяви, че скритият в тази конвенция смисъл пряко противоречи на християнските ценности и основата на християнската църква в България. Тази позиция бе подкрепена и от други вероизповедания в страната.

 

Първата политическа сила, взела решение да не подкрепи ратификацията на конвенцията, беше Българската социалистическа партия. Това се случи независимо от факта, че Партията на европейските социалисти настоятелно препоръчваше да вземем решение в подкрепа...

 

Общинският съвет на Българската социалистическа партия в град Сливен на свое заседание от 13 февруари реши, че в този си вид Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е неприложима за българските условия въобще и за Сливенската община в частност. В този смисъл напълно подкрепя решението на Националния съвет на БСП за отказ от ратификация.

 

Атанас Делибалтов,

 

Председател на ОбС на БСП- Сливен

 

гр. Сливен

 

13.02.2018г.