Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откриха керамична плочка със символи от 6-тото хилядолетие преди Христа

14 февруари 2018 14:05, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди около 1 година, брой четения: 201
керамична плочка

Керамична плочка с древни надписи отпреди 8 хилядолетия откриха при теренно обхождане в чертите на Нова Загора археолози от експедицията на доц. д-р Красимир Ников от НАИМ при БАН. Артефактът от късната новокаменна епоха /VІ-то хилядолетие пр. н.е./ е бил намерен в близост до праисторическо поселище край някогашния хлебозавод в малкото тракийско градче, уточни д-р Веселин Игнатов от местния исторически музей. Според специалистите това е възможно най-старото свидетелство по нашите земи и евентуално в Европа, за съществуването на т.нар. протописменост много преди появата на писменост в древния Египет.

По думите на праисторика д-р Татяна Кънчева – Русева знаците върху плочката, която е с размери 10х3,5 см, не са пиктограми. Тя е предприела вече опити за разтълкуването им и е категорична, че новата находка е далеч по-стара от вече известните плочки от Карановската могила и селата Градешница и Орлово.

„Тези плочки са носели определена информация за хората, населявали тези земи. Има мнения, че това е своеобразен обреден календар, но други изследователи ги свързват с далеч по-сложни отношения.“, коментира д-р Кънчева. Тя е категорична, че не става дума за декорация или друг вид украса. На същото място са открити и фрагменти от керамични съдове, на които има аналогични знаци, особен интерес представлявал техният огледален характер, уточни д-р Игнатов.

Историците напомнят, че от няколко десетилетия съществува хипотезата за т.нар. „дунавска протописменост“, правени са опити за обясняване на знаците по до сега открити артефакти, но все още липсва цялостна теория. Предполага се, че тези плочки са били изключително ценни за прадедите ни и те са били съхранявани на специално място в жилищата им. Знаците са били нанасяни с остър предмет преди изпичането на плочката.

Уникалният артефакт ще бъде запазен в историческия музей – Сливен, обясни директорът на културния институт Николай Сираков.

Снимки

Директорът на РИМ - Сливен Николай СираковДиректорът на РИМ - Сливен - Николай Сираков