Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Село Глушник беше домакин на „Маскарадни игри 2018“

17 февруари 2018 14:49,
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 871
---

Над 10 състава участваха в регионалния празник „Маскарадни игри 2018“. Той се провежда около Сирни заговезни, а тази година домакин беше село Глушник.

„Празникът „Маскарадни игри“ се превърна в чакано и обичано събитие, а толкова много кукери с красивите и богато украсени маски са съюзник в прогонването на злото и радостно посрещане на доброто, благоденствието и разбирателството между хората“, заяви при откриването на събитието кметът на Община Сливен Стефан Радев. “Сирни заговезни е празник, който нашият народ нарича „прошка“. И това не е случайно. Защото да прощаваш е нужна сила на характера, любов към хората и много мъдрост. Нашият народ е показал, че ги има и затова оцеляваме през вековете, затова имаме бъдеще. Важно е да пазим традициите и да ги предаваме на тези след нас“, каза още сливенският кмет.

Домакинството на игрите е в различни населени места в зависимост от тяхната маскарадна обредност. Те имат имат състезателен характер. По време на празника бяха възпроизведени различни обичаи - „Сирни заговезни“, „Заораване“, „Куковден“ и посрещане на кукери в дома. Колективите представиха различни видове обредност, свързани с годишните сезони и семейството.

В „Маскарадни игри 2018“ се включиха групи от селата Глушник, Драгоданово, Николаево, Горно Александрово, Камен, Младово, Калояново, Блатец, Трапоклово, от село Александрово, община Павел баня.

Журито беше в състав доц. д-р Владимир Демирев - етнолог, и членове : Иван Стоянов- ръководител на оркестъра на АНПТ- Сливен и Станка Иванова- хореограф.

То излъчи съставите, възпроизвели най-точно обред, фрагмент от обред, обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция. Всички групи получиха сувенир и диплом за участие, а за класиралите се на първите три места бяха осигурени парични награди.

Гости на празника бяха областният управител на Сливен Чавдар Божурски, областният управител на Търговище Митко Стайков, председателят на Общински съвет- Сливен Димитър Митев, заместник- кметът Стоян Марков, директори на институции, общински съветници.

Организатори на „Маскарадни игри 2018“ са Община Сливен, кметството на с. Глушник и НЧ „Просвета 1935“.

 

17.02.2018 г.

 

 

Снимки

---------------