Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кукери прогониха злото в Глушник

17 февруари 2018 14:54,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 932
областен управител

Кукери прогониха злото в сливенското с.Глушник на традиционните "Маскарадни игри" в навечерието на Сирни Заговезни. Гости на празника бяха областният управител на Сливен Чавдар Божурски, както и областният управител на Търговище Митко Стайков, който е с корени от Глушник.

Кметът на селото Димитър Петков и кметът на община Сливен Стефан Радев поздравиха участниците - групи от населеното място-домакин, от сливенските села Гавраилово, Младово, Жельо войвода, Горно Александрово, от с.Александрово, община Павел баня и др. Самодейните състави демонстрираха на площада как се посрещат кукери от стопаните на дома. Тази година бяха отправени и пожелания "Да сме работливи, грамотни и имотни". Бяха направени възстановки на различни обреди. Имаше "мечки", "дяволи" и оглушителен звън на чанове. Най-пъстри бяха костюмите на самодейците от сливенските села, най-тежки чанове на кръста носеха мъжете от с.Александрово, "страшни", както е според традицията, бяха маските на всички. Жури под председателството на етнолога доц.д-р Владимир Демирев оцени представянето на групите. Събитието имаше и благотворителен характер. Участници, гости и зрители имаха възможност да си купят сувенири. Постъпленията от продажбите ще бъдат вложени за довършването на православната църква в Глушник.

Празника уважиха ръководителите на ДАНС, РУ на МВР, председателят на общинския съвет, общински съветници, кметове на населени места.

Организатори на маскарадните игри са община Сливен, кметството в с.Глушник и местното читалище "Просвета 1935". Областната администрация в Сливен си имаше свой човек сред участниците в кукерските игри - Женита Стайкова, която облече костюма наред с младежите от групата на селото-домакин. Женита е отскоро на работа в администрацията след спечелен конкурс.

Снимки

мечкацърквакукеригостиЖенита