Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен почете Левски

19 февруари 2018 14:22,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 828
паметник

Възпоменателна церемония по повод 145-годишнината от гибелта на Васил Левски се състоя по обяд на 19 февруари на едноименния площад в Сливен. Венци и цветя пред паметника на Апостола бяха поднесени от областния управител Чавдар Божурски, кмета на община Сливен Стефан Радев, народните представители Десислава Танева и Кольо Милев, командира на военно формирование 22 220 полк.Любомир Вачев, ръководители на регионалните структури на МВР, ДАНС, МОН, патриотични организации, историци, общественици, много граждани и деца. „Левски е човек-идеал, моралните му висини няма с какво да бъдат измерени…Той е загинал едва на 35 години. От днешна гледна точка това е младежка възраст. На тази възраст, в една реакционна среда, след 500 години робство, той е започнал борба за свобода. Ако днес гледаме света през очите на Апостола, препятствията и трудностите, които срещаме в живота си, са дребни и преодолими“ – каза в словото си кметът на община Сливен Стефан Радев.

Преди възпоменателната церемония ученици поднесоха цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Левски, които активно са участвали в дейността на основания през 1870 година в Сливен таен революционен комитет. Основни организатори на проявите бяха общината в Сливен, военно формирование 22 220 и РУО.

Паметникът на Васил Левски в Сливен е открит през 2007 г. след близо петгодишна кампания за набиране на средства, основни инициатори на която бяха училища в града с подкрепата на общината. 10 хил.лева от необходимите средства бяха осигурени от благотворителни прояви и частни дарители, а останалите 11 хил.лева – от местния бюджет. Автор на паметника е столичният скулптор Красимир Ангелов.

Снимки

възпоменаниегостидеца от училище "Д-р Иван Селимински"поклонение - деца