Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Зам.министър Малина Крумова проведе работна среща с общото събрание на Асоциацията по ВиК

22 февруари 2018 10:31, Росица Николова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 663
работна среща

„Оперативната програма „Околна среда” през този програмен период поставя няколко изисквания, като първото от тях е да бъдат финансирани прединвестиционни проучвания на ВиК-мрежата в области, които се експлоатират от един ВиК-оператор. Второто изискване е да се финансират инвестиции в населени места над 10 хиляди еквивалент жители. В Сливенска област това са Сливен и Нова Загора”, съобщи зам.министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова на работна среща с общото събрание на Асоциацията по ВиК, под председателството на областния управител Чавдар Божурски. Целта на инвестиционните проучвания е да се обследва ВиК-мрежата, за да бъдат намерени решения за реконструкцията на най-неотложните участъци в нея. В Сливенска област проучванията се извършват от ДЗЗД „РПИП ВиК – Бургас, Сливен, Шумен”.

„През последната година и половина бяха извършени сериозни проучвания на съществуващата мрежа не само в общините Сливен и Нова Загора, но и в останалите две общини – Котел и Твърдица. Определени са инвестиционните приоритети. Очакваме до края на годината да бъдат намерени решения и за проблемите в малките населени места, които имат под 10 000 еквивалент жители”, допълни зам.министърът. Подготвяният нов Закон за ВиК предвижда формирането на фонд, който да бъде насочван за подобни нужди. „Ако законът бъде приет в близките месеци, фондът ще заработи до края на годината и ще бъде източник на финансиране в малките населени места, които не могат да получават средства от европейски или други източници”, увери Малина Крумова.

Инвестиционните приоритети на община Сливен включват изграждането съоръжения и обекти на обща стойност над 59 млн.лева. Сред тях са нова канализация в сливенския кв.”Речица” за 12,3 млн.лева; реконструкция на довеждащия водопровод до Пречиствателната станция за питейни води на стойност 13 млн.лева и въвеждане в експлоатация на станцията за 6 млн.лева; вътрешна водопроводна мрежа в Сливен за 13,6 млн.лева, предвидено е и закупуването на комбинирана канало-чистачна машина за 1,5 млн.лева с каквато „ВиК” до момента не е разполагало.

ВиК-операторът ще кандидатства за финансиране на стойност 19,6 млн.лева в община Нова Загора. Средствата ще се инвестират в пълна реконструкция на съществуващата Пречиствателна станция за отпадни води – 7,6 млн.лева. Предвидени са инвестиции в канализацията на града за 4,5 млн.лева, както и във водопроводната мрежа за 7,5 млн.лева.