Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Лекарският съюз ще подпише Националния рамков договор за 2018-а

24 февруари 2018 22:33, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 9 месеца, брой четения: 224
.........

С 229 гласа "за", 28 "против" и 7 "въздържал се", Българският лекарски съюз (БЛС) взе решение да подпише нов рамков договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това се случи на редовния събор на организацията, състоял се днес, съобщиха от пресцентъра на БЛС.

Лекарският съюз успя да договори сериозно увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болнична помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности, се посочва в съобщението.

"За първа година от десетилетие има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми, и цени на прегледи в извънболнична", отбелязват от БЛС. По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени - пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др.

Повишение има в пътеките за рехабилитация и до лекуване. В тазгодишния НРД за медицински дейности, приоритетна тежест е дадена на майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията. Значително завишени параметри са постигнати и в извън болничната помощ.

В първичната е даден приоритет със завишени цени и обеми на профилактичните прегледи за деца до 18 г. Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.

При специалистите първичният преглед е завишен с 1 лв. Тази година е обърнато и сериозно внимание на социално значимите заболявания в рискова група при жените от 30 до 40 години. Те ежегодно ще се възползват от профилактичен преглед при гинеколог, с възможност за изследване на цитонамазка.

Увеличени са и обемите за мамографско изследване, с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата, се посочва в съобщението.

В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари. Тазгодишните резултати в разпределението на средства ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите, е коментирал д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, цитиран в съобщението.

В следващата седмица предстои официалното подписване на НРД 2018 г.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив