Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Истинският образ на Добри Чинтулов ще бъде върнат върху почетния знак на Община Сливен

26 февруари 2018 09:12, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 762
Добри Чинтулов

Истинският образ на Добри Чинтулов ще бъде върнат върху почетния знак на община Сливен. Това съобщи в интервю за БТА кметът Стефан Радев, който е входирал предложение за промяната в Комисията по символика в Общинския съвет в Сливен.

Една от най-емблематичните фигури за Сливен и Българското Възраждане, на чието име е наградата на общината за литература и изкуство и чиято песен "Стани, стани, юнак балкански" звучи всеки ден от градския часовник, всъщност е непознат като образ за своите съграждани. Повече от двайсет години на почетния знак, на плакати, транспаранти и дори на емблемата на елитната Природо-математическа гимназия в Сливен, е друг човек. Той също е учител, но е от Казанлък и името му е Филип Велев. Не е ясно кога и как точно става подмяната.

Общината се е сезирала за грешката от публикации в медиите, събрала е информация, както и становището на Историческия музей и предприема мерки за поправянето й, каза Стефан Радев. По думите му, причината за подмяната е сборник на Народната библиотека "Кирил и Методий", в който този образ е бил посочен като Добри Чинтулов. Предстои Комисията по символика към Общинския съвет да разгледа предложението и да вземе мерки за промяната на почетния знак с автентичната снимка на поета.

"Гражданите, обществото на Сливен и цяла България трябва да познават истинския, автентичния портрет на Добри Чинтулов. Това коментира за БТА Соня Келеведжиева, председател на Комисията по култура и образование в общинския съвет, която е и дългогодишен преподавател по български език и литература. Тази грешка, която се тиражира от десетилетия, трябва да бъде поправена, бе категорична тя. Като потомци на този велик възрожденец, направил толкова много за литературата и културата на този град, трябва да му отдадем дължимото."

Росица Георгиева, уредник в отдел "История на българските земи XV - XIX век" в РИМ

- Сливен, разказа че в музея се съхраняват три оригинални снимки на Добри Чинтулов. Едната е на семейството му - със съпругата му Анастасия, дъщеря на Добри Желязков - Фабрикаджията, и синът им Петър. Другата снимка е от 1873 година със сливенски учители и ученици. Третата снимка е от

1871 година от първия Църковно-народен събор.

"Сгрешената" снимка е от учителски събор в Пловдив през 1870 година, като сливенският поет даже не е присъствал. По думите на Георгиева, на всички снимки Чинтулов е с шапка, има прилика с неговия колега - учител, но със сигурност не е той. Въпросният фотос е повод и за друга грешка, разказа Георгиева, на нея е бил разпознат Васил Левски, но се оказва, че това също не е вярно.

"Сливен определено е в дълг към Добри Чинтулов", смята историкът. Освен, че не се разпознава образа му, неговата къща-музей се руши, бюст-паметникът му е местен няколко пъти на различни места в града, а учениците познават песните, но не знаят, че той е техният автор. Той е свързан със духовната обнова на народа. Личностите от този период са носили в себе си непреходни ценности и бунтовен плам. Чинтулов преди да бъде поет, е бил учител, не само за своите ученици, но и за родителите им. Той е бил истински авторитет. Неговата всестранна енциклопедична личност привлича учениците му и те първи запяват песните му. Но той е интересен не само за времето си, защото от него можем да черпим вдъхновение и поука и в нашата съвременност."

БТА

Снимки

Плакетът на Община Сливен, на който преди десетилетия е изобразен образ от грешната снимка