Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

По инициатива на областната администрация и РУО тръгва "Училище за родители" в селата

05 март 2018 13:21,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 952
Петкова

„Училище за родители” тръгва в селата от Сливенска област по инициатива на Областната администрация и РУО в Сливен. Представители на общините бяха запознати с идеята на работна среща при зам.областния управител Димитринка Петкова с участието на началника на РУО д-р Бисерка Михалева.

„Силно безпокойство буди фактът, че отпадат деца от училище, а има и такива, които никога не са стъпвали в класна стая. За съжаление, някои родители са категорични, че от образованието няма никаква полза, защото те самите са неграмотни”, заяви Димитринка Петкова. По данни на РУО, през изминалата година образованието в Сливенска област е изгубило 340 ученици, завършили 7 и 8 клас, които не са продължили обучението си. След октомври 2017 г. от училище са отпаднали 250 деца, като 46 от тях са били върнати в учебните заведения през септември. „Проблемът е много сериозен за нашата област, като се има предвид, че 11-12-годишни момичета стават майка, сключват т.нар.детски „бракове”. Голяма част от тези момичета не желаят да бъдат омъжвани, искат да учат, но насилствено са спирани. В селата от Сливенска област учениците са на 100 процента билингви. И там, където родителите са неграмотни, липсва добрият модел на подражание от страна на семейството. Моделът, който децата виждат, е моделът на улицата, на телевизията и на училището, ако го посещават. Което означава, че добрият модел трябва да го даваме ние, за да възпитаваме тези деца. В езиковата, математическата, професионалните гимназии има много деца от ромски произход, които са отличници и продължават след това висшето си образование. Но това са децата, зад които стоят техните семейства ”, коментира д-р Михалева.

Целта на „Училището за родители” е семействата да са наясно какви са техните ангажименти относно образованието на децата им, да бъдат информирани за здравословния, социалния начин на живот, за проблемите на ранните бракове и ранните раждания. Ще бъдат разяснени възможностите, които съществуват за самите родители, да се ограмотят чрез самостоятелна форма на обучение. Ще се търсят възможности и за невръстните майки да продължат образованието си чрез тази форма на обучение.

Графикът на срещите се уточнява. Ще бъдат поканени юристи, лекари, психолози за участие в тях, ще бъдат показани документални филми на Центъра за образование „АМАЛИПЕ”, изработени по действителни истории на деца, спрени от училище. „Училище за родители” е продължение на инициативата на областната администрация за задържане на децата в образованието – през октомври и ноември зам.областният управител Димитринка Петкова посети родители на ученици в пет населени места и два квартала в областта.