Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев: Опитали сме се районирането да е максимално щадящо за децата и родителите

13 март 2018 15:26, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 768
---

Промяна в националното законодателство наложи да се променя и общинската наредба за прием в първи клас, заяви днес на брифинг кметът на Община Сливен Стефан Радев. Той допълни, че са получени много писма от граждани, в които настояват наредбата за прием от миналата година да не се променя. Кметът припомни, че срещу същата общинска наредба е имало говорене, че ще създаде хаос. В резултат на прилагането на тази наредба над 90 процента от децата са били приети по първо желание. „Длъжни сме да изпълним критериите, които залага държавата в лицето на министъра на образованието. Налага се райониране на града и първо да се класират учениците, които живеят в близост около дадено училище“, заяви сливенският кмет. Той обясни, че основните тези за райониране са две. Едната теза е малък район около всяко училище и всеки адрес да попада в района на едно училище. Например децата от кв. „Клуцохор“ да са първа група за ОУ „Христо Ботев“, децата от кв. „Даме Груев“ да попадат в ОУ „Юрий Гагарин“ и ОУ „Братя Миладинови“.

Втората теза е районите да са по- големи и децата от тези райони да попадат в първа група в повече от едно училище.

„Ние възприехме втория подход, защото смятаме, че децата трябва да имат по- голям избор. Това породи коментари, че целта на наредбата била деца от определена етническа група да бъдат вкарани в определено училище, че деца от еди-кой си квартал щели да имат предимство пред живеещите в близост до дадено училище. Това не е вярно. Опитали сме се районирането да е максимално щадящо за децата и родителите и да имат повече избор“, коментира още кметът Стефан Радев.

„Един от проблемите на районирането е свързан с кв. „Даме Груев“. Там има две училища, които по една или друга причина не са предпочитани от живеещите в квартала. В същото време в кв. „Надежда“ няма училище и предпочитаните от децата от този квартал са точно тези две училища. Логично е да направим един район, в който влизат кварталите „Надежда“ и „Даме Груев“. Децата от кв.“Надежда“, които ще са в първи клас запълват капацитета на двете училища. Докато във всички останали райони би имало свободни места. Затова ще предложа да се направи район, в който влизат кварталите „Надежда“ и „Даме Груев“, като в същото време кв. „Даме Груев“ да влиза и в централния район. Така децата от този квартал ще са първа група и в южния, и в централния район“, заяви още Стефан Радев. Той допълни, че има предложения от екипа, който работи по районирането, да се припокриват и други райони. „За момента съм убеден само за кв. „Даме Груев“. Но срокът не е изтекъл, има още време и не е невъзможно да предложим и други райони със застъпване“, заяви още кметът.

Кметът подчерта, че районирането не ограничава никое дете да кандидатства в целия град. „Всяко дете може да кандидатства във всяко училище.В Сливен има достатъчно добри училища и възможност за избор“, каза още Стефан Радев.

 

13.03.2018 г.

Снимки

---