Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какви видове кредити могат да се вземат в България?

05 април 2018 08:00, Камен Едрев (Сливен НЕТ)
Излъчване: Без източник преди 6 години, брой четения: 1657

Какви видове кредити могат да бъдат изтеглени от българските потребители? Практически всякакви. Разбира се, всеки един кредитоискател трябва да отговаря на определени условия. Основните видове заеми според срока на връщане са три – краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Къде са бързите заеми в този пъзел и защо много хора ги предпочитат пред банковите? Защо заемите за бизнеса са по-различни от тези за физическите лица и кои нови играчи се появяват на пазара на стоковите кредити?

С какво се свързват кредитите?

Думата кредит винаги се свързва със задължение, което трябва да бъде изплатено за определен период от време. Много домакинства в страната изплащат или са изплащали различни видове заеми, най-често отпускани от банкови институции. Съществуват и други видове институции, които предлагат подобни продукти и това са небанковите финансови компании. Основният техен продукт са краткосрочните заеми, като например теглене на бързи кредити от Vivus и сходни фирми. Разликите в продукта на небанковите и банковите институции обикновено са срокът на връщане и лихвата, която трябва да бъде заплатена.

Какво е кредит?

Най-общо казано, кредитът е вземане на определена сума пари за определен период от време от друго лице (кредитор), като за периода на ползване се дължи възнаграждение на това трето лице (възнаградителна лихва). Лихвените проценти в България най-често се формират на базата на два индекса - SOFIBOR и EURIBOR. Всяка една институция има подробно описание на методиката, на която се базира определената от нея лихва. Всеки един заем на дадено лице се вписва в Централния кредитен регистър, до който банковите и финансовите институции имат достъп. Там също се записват просрочията на конкретния клиент. Тази база данни е един от често използваните методи за проверка на кредитната история на кредитоискателите, особено от компаниите за бързи заеми. Колкото и банално да звучи – добрата кредитна история е важен фактор при отпускането на нови заеми, без значение дали бързи или други (от банка например).

Видове кредити според срока на изплащане

Според срока, в който следва да бъдат погасени, заемите биват три основни вида:

- Краткосрочни. Това са известните и изключително ползвани за спешни нужди бързи кредити. Предимството при тях е, че може да се кандидатства дори от мобилен телефон, изискват се минимален брой документи и данни на лицето и парите се получават практически за броени часове. Пример за предлагането на такива продукти е вземането на бързи кредити от Vivus – една от най-големите компании на пазара за бързи кредити, която се развива в над 15 страни по света. Има и още фирми, предлагащи същите продукти, които са си изградили сериозен имидж пред клиентите и поддържат високо ниво на предлаганите услуги. Срокът за изплащане на тези бързи заеми е обикновено до 30 дни, но максимумът, който може да бъде предложен от някоя компания, е до една година. Именно затова те се наричат краткосрочни.

- Средносрочни. Заемите от този тип са за срок от една до пет години. Според мнозина клиенти и експерти, търсенето на потребителски заеми в средносрочния сегмент е най-изгодно от банкови институции. За разлика от бързите заеми, при банковите лихвата е по-ниска при изплащане в продължителен период от време. Много банки имат и специални условия за държавни служители, за служители, работещи в обслужвани от тях клонове, за корпоративни клиенти, за искатели с доказан минимален доход или дори за редовни стари ползватели на услугите на дадената институция.

- Дългосрочни кредити. Обичайно това са големи суми пари, които се отпускат за срок от над 5 години. Най-честите примери за подобни заеми са ипотечните и жилищните. При тях времето за изплащане често достига или превишава 20 години. Обичайно се вземат от млади хора с високи доходи, които целят покупка на жилище и за тях това е една дългосрочна инвестиция.

Кредити за физически и за юридически лица

Друго деление на видовете заеми е по това дали са предназначени за физически или за юридически лица. Кредитите, които се вземат от физически лица са много по-често рекламирани и предлагани, защото с тях може да се сдобие практически всеки гражданин на страната, стига да може да изпълни изискванията. А те най-често са постоянно работно място с определено доказуемо възнаграждение и навършено пълнолетие. Потребителските кредити са най-популярният пример за заем на физическо лице. В много случаи дори не е необходимо искателят да уточнява за какво ще използва кредита. Има и специализирани заеми за физически лица, като например за покупка на автомобил, ремонт на дома, почивка и т.н. Името, условията и начинът на предлагане на съответния кредит зависят от конкретната институция.

Заемите за юридически лица са по-непопулярни, защото са насочени към бизнеса. Техните разновидности са специализирани според нуждите на съответната компания. Има варианти както за заемане на суми за стартиране на бизнес, така и за разширение на съществуващ такъв, за покупка на нови машини, за инвестиция в нови проекти. Сумите, които се вземат от юридическите лица, обикновено са доста по-високи от тези на физическите.

Специализирани видове кредити

Има няколко особености при заемите и това е възможността за вземане на точно определен заем, който да бъде описан и изтеглен при точно определени условия.

- Пример за такъв е студентският кредит. Отпуска се от банкови институции, които имат предварителни споразумения със съответните държавни органи - в случая Министерство на образованието и науката. Студентският кредит има за цел да подпомогне обучението на съответния кандидат, като той трябва да отговаря на определени изисквания, като например възраст до 35 години, редовно обучение в дадения ВУЗ и т.н.

- Жилищните кредити също са специален вид заеми, като там инвестицията е в хиляди евро или лева и се изплаща за продължителен период от време и има сериозни изисквания. Въпреки че много хора се ориентират към такива заеми, обвързването е изключително дългосрочно – около 20 или повече години и кандидатът трябва да бъде напълно сигурен в себе си и в своите възможности.

- Стокови кредити. Макар доскоро монополисти при стоковите кредити да бяха основно фирмите за бързи заеми, в последните години се наблюдава тенденцията банките също да предлагат подобни услуги. И не само в офиса на конкретната банка, но и направо в магазина. Стоковите кредити са неизменна част както за физически покупки на място в магазините – особено тези за техника, така и от голяма част от онлайн магазините. Сега много клиенти имат възможност да изберат дали да финансират своята нова пералня или телевизор, например, взимайки бързи кредити от Vivus или да ги вземат на изплащане от друга институция – въпрос на лична преценка.