Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откриха женски ихтиозавър с осем близначета в утробата

10 април 2018 11:40, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 372
.........

Учени идентифицираха останките от 6-8 фосилизирани ембриона в утробата на женски ихтиозавър, живял преди 180 милиона години, съобщи ЮПИ. Древното влечуго било бременно с 8 близнаци, когато си отишло от този свят.

Фосилите от ихтиозавъра от ранния триас били открити през 2011 г. в Североизточна Англия. Те са собственост на колекционера на фосили Мартин Ригби, който се усъмнил, че в утробата на екземпляра има няколко ембриона. Палеонтологът Дийн Ломакс от университета в Манчестър потвърдил подозренията му. По препоръка на Ломакс фосилите били отнесени в музея на Йоркшир за допълнителен анализ.

Ихтиозаврите били живораждащи подобни на делфини влечуги. Те ловували по-малки влечуги и риби, с които се хранели. В геоложки пластове в Йоркшир са открити стотици фосили от ихтиозаври, но не и от ихтиозавърски ембриони. Новооткритите фосили се съдържали в голям скален блок. Когато го разрязали, палеонтолозите открили няколко големи ребра и прешлена. Освен това били открити 6 или 8 фосилизирани ембриона.

"Разглеждаме също възможността да става въпрос за остатъци храна в стомаха на животното, макар че е малко вероятно то да е погълнало едновременно 6-8 ембриона или новородени ихтиозаври - заяви Майк Бойд от университета. - Случаят не е такъв, защото по ембрионите няма следи от стомашни киселини."

Учените не са сигурни към кой вид ихтиозаври да причислят новооткрития екземпляр. Досега са открити фосили от над 100 ихтиозаври от вида Stenopterygius, които носят ембриони в утробата си.

Източник: Монитор