Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Избор на циркулационни помпи

10 април 2018 07:49, Камен Едрев (Сливен НЕТ)
Излъчване: Без източник преди 6 години, брой четения: 885

Модерната технология отдавна е в състояние ефективно да изолира всеки дом. Освен комфорта, това осигурява значителна икономия на топлина и енергийни ресурси. Но освен външната и вътрешната изолация на вашата къща, не забравяйте за отоплителната система. Дори ако е правилно проектирана тя винаги може да стане по-икономична.

 

Къщите са различни типове и с различни размери и могат да се отопляват по различен начин. В малките сгради най-често се използва система с естествена циркулация на охлаждащата течност. Чиста физика и нищо повече. Водата, загрята в газовия котел, се издига до върха, а вече отработената и охладена се спуска надолу под влияние на гравитацията. Но подобна система е малко вероятно да бъде ефективна за средни и големи сгради. Циркулацията на водата в системата е бавна, което означава, че може да има проблеми с нагряването на радиаторите, или дори изобщо има опасност от замръзване на тръбите в неотопляеми зони.

 

Алтернатива на естествената е принудителната циркулация на водата. В този случай се използват циркулационни помпи инсталирани в отоплителни системи. Принудителната циркулация осигурява постоянно и равномерно топлоотдаване във всички части на къщата.

 

За да не грешите при избора на циркулационна помпа за вашата отоплителна система, трябва да знаете много параметри. Но основните от тях са две: колко топлинна енергия е необходима у дома и какви са показателите за хидравлична съпротива? За обикновения човек всичко това е сложно. И да не се бъркате, е по-добре да се доверите на професионалисти, които ще изберат оптималния модел на оборудването.