Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Доброволци ще работят в помощ на децата - бежанци и семействата им в Сливенска област

14 май 2018 17:15,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 820
кръгла маса

Доброволци от сдружение „Гражданско общество” ще работят в Сливен и Нова Загора за оказване на помощ на чужденци, подали молби за международна закрила или за убежище. Дейността им е насочена към нуждите на децата и семействата им - бежанци в Сливенска област, тъй като на нейна територия, в новозагорското с.Баня, се намира един от четирите регистрационно-приемателни пункта в страната.

Проектът на сдружението под мотото „Заедно към толерантност” е създаден по инициатива на Български фонд за жените. Той бе представен на кръгла маса в областната администрация с участието на представители на РЗИ, РУО, социални работници, медицински лица. „Темата е актуална не само за Сливенска област, за България, но и за Европейския съюз. Политиката, свързана с грижата за бежанците, е дълбоко засегната в обсъждането на новия бюджет на ЕС”, каза при откриването на форума зам.областният управител Камен Костов.

Проектът е вдъхновен от разбирането, че интеграцията в българското общество е единственото трайно решение за получилите международна закрила в страната, заяви Диана Нинчева от сдружението. По данни на УНИЦЕФ, в Европа живеят близо 5,4 млн. деца-мигранти. Те представляват близо една шеста от общия брой на децата-мигранти в света. Агенцията на ЕС за основните права отчита, че през септември 2016 г. България е била европейската страна с най-голям брой задържани деца-мигранти. Голяма част от тях са пристигнали непридружени или без семействата си. Факторите, които ги поставят във висок риск от трафик, насилие и експлоатация са липсата на надеждна информация, дългите процедури по събиране на семействата и назначаване на настойник, страха от задържане или обратно изпращане. Диана Димова от сдружение „Самаряни”-Стара Загора представи добри практики в подпомагането на бежанци /деца и възрастни/ при заболяване, раждане, смърт, разделени семейства, конфликти, регистрация, езикови курсове по български език и др.

От „Гражданско общество” съобщиха, че през последните години броят на търсещите закрила бежанци у нас е нараснал от 7 144 през 2013 г. на 19 418 през 2016 година.