Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Участници в Международния детски фолклорен танцов фестивал гостуваха в областната администрация

16 май 2018 16:00,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 800
снимка за спомен

Представители на участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“ гостуваха на областната администрация. „Фестивалът, вашето участие в него и усмивките ви превръщат Сливен в приказен град“, заяви зам.областният управител Камен Костов при посрещането. От името на областния управител Чавдар Божурски той им пожела успешни фестивални дни и вълнуващи срещи с връстниците им от Сливен, които да сложат начало на нови приятелства.

Почти всички формации от чужбина са с множество национални и международни изяви. Ръководителите им представиха дейността им. Ансамбъл „Микесия“ /в превод – приятелство/ от Тирана, Албания, отразява огромното многообразие на албанската култура, а оркестрантите използват традиционни инструменти. Съставът от Рига – „Дзинтаринс“, е създаден още в далечната 1953 г. и е първият детски танцов ансамбъл на Латвия, към момента в него има повече от 250 деца. „Слънчева усмивка“ е формацията от Тараклия, Молдова, а в репертоара й влизат както български, така и молдовски народни танци, класически и модерен балет. С близо 10-годишна история е румънският състав от с.Самбурещи, печелил множество призове на национални конкурси и фестивали. С изяви на родна и чуждестранна сцена са децата от Турция. Хърватия участва с формацията към Културно-просветното дружество „Железничар-Загреб“. Дружеството е един от най-старите културни центрове в страната, притежава огромна колекция от автентични костюми, някои от които са на повече от 100 години. Градът-домакин представя детският ансамбъл „Българче“ при ОУ „Христо Ботев“ и НЧ „Хаджи Димитър-1937“. Ансамбълът е създаден през 1972 г., изнасял е множество концерти в страната и зад граница, изпълнителите са на възраст от 5 до 15 години, а танците им – от фолклорните области на Тракия, Добруджа и Шоплука.

В края на срещата зам.областните управители Камен Костов, Димитринка Петкова и гл.секретар Кирил Аврамов си размениха подаръци с гостите. Участниците в срещата си направиха снимка за спомен от посещението в областната администрация.

Снимки

среща 1среща 2среща 3среща 4среща 5среща 6среща 7