Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Експедицията на Атанас Скатов към Еверест под въпрос

16 май 2018 22:56, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 263
Еверест

Предприети са засилени мерки за сигурност след изчезването на Боян Петров от страна на Китай, вероятно ще спрат новата експедиция на Атанас Скатов към Еверест, предаде Дарик.

Българският алпинист, който преди дни изкачи 6-я най-висок връх в света Чо Ою, планираше след това да изкачи Еверест без кислород и без чужда помощ.

Китай обаче настоява всяка експедиция на алпинисти към върха вече задължително да се съпровожда от същия брой шерпи.

"Тази година беше устно предупреждение, като на следващата година влиза на 100%. Тази година също бяха предупредили всички фирми, че искат за Еверест за всеки клиент да има шерпа. В момента, покрай инцидента на Шиша Пангма (бел. ред. под върха на 3 май изчезна алпинистът Боян Петров, чието издирване беше прекратено днес), още повече се стреснаха и затягат нещата, защото на моята експедиция до Чо Ою също почина едно младо момче. И те са сигурни, че искат да вкарат за Еверест едно към едно съотношение шерпа с катерач, а за Шиша Пангма и Чо Ою на двама участника минимум един шерп", поясни Атанас Скатов.

"По този начин наистина се избягват инциденти или, ако стане нещо, по-бързо ще се реагира, ще се спаси човешкия живот", заяви още алпинистът.

В момента Атанас Скатов чака разрешение в тибетския град Тингри. "Чакам, ама не се знае. Много се затягат нещата. Искат шерпи, пък аз тази година не съм взел нито шерпа, нито нищо. Ще видим ще ме пуснат ли или няма. По-скоро май не искат да ме пускат", каза пред Дарик алпинистът.

Снимка: Thinkstockphotos