Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Днес 27.07.2010 г. в 12.41 часа областният управител на Област Сливен, г-н Марин Кавръков получи предупреждение от Ситуационния център на...

27 юли 2010 16:23,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1560

Днес 27.07.2010 г. в 12.41 часа областният управител на Област Сливен, г-н Марин Кавръков получи предупреждение от Ситуационния център на ГД “ГЗ”- МВР, относно прогнозата за времето на 28.07.2010 г.:

По данни на МЦ на ВВС за 28.07.2010 г.

Сутринта над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, като в Югоизточна България и крайните западни райони все още ще превалява дъжд, на изолирани места придружен с гръмотевици. През деня облачността ще се разкъса и намалее по количество. След обед и привечер над планините и в Източна България ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност, от която ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Количеството на валежа ще е 10-15 литра/кв.метър, на места в Рило-Родопския планински масив до 30-40 литра/кв.метър. Вятърът ще бъде 6-9м/с от запад-северозапад.

По данни на НИМХ – БАН за 28.07.2010 г.:

През нощта валежи от дъжд, на отделни места интензивни, ще има в източната половина от страната. До сутринта облачността ще намалее и утре преди обяд ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в югозападната половина от страната ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Дунавската равнина - до умерен вятър от запад-северозапад.

ГД ”Гражданска защита” – МВР препоръчва на гражданите:

Как да действаме при реална опасност от наводнение?

• При необходимост от евакуация, ще бъдете уведомени от органите на Гражданска защита. Подгответе личен багаж с най-необходимите документи, лични вещи и продукти.

• Изключете газта и електричеството.

• При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Ако имате мобилна връзка, известете близките си или органите на Гражданска защита за местонахождението си.

• Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.

• При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.

• При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.

• Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен, ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.

• Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.

• Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се в Гражданска защита. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.

• При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.

• Спазвайте указанията и реда установен от органите на МВР и на Гражданска защита.

 

Какво да правим, когато ни настигне буря?

• Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.

• Ако сте на велосипед, слезте от него.

• Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети.

• Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.

• Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

• По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат.

Областният управител на Област Сливен обърна внимание на повишената опасност от възникване на гръмотевични бури и наводнения.

Препоръчва на специализираните органи да се предприемат мерки за намаляване на евентуални последствия за населението при наводнение.

С настоящата информация да се запознаят кметовете на общини, началника на Областно пътно управление, директора на Областна дирекция на МВР и ръководителите на териториални структури на централната изпълнителна власт, имащи задължения по плановете за СНАВР.

При възникване на бедствена ситуация, своевременно да се уведомява Оперативния дежурен в ОКИЦ на ОУ„Гражданска защита”- Сливен: