Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Днес, 29 юли от 10.00 ч. с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен започна традиционният празник „Златна праскова" ...

29 юли 2010 13:01,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1225
снимка

Днес, 29 юли от 10.00 ч. с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен започна традиционният празник „Златна праскова" в село Гавраилово. Гости на тържеството бяха народните представители г-ца Десислава Танева и г-н Диян Червенкондев, областният управител на Област Сливен, г-н Марин Кавръков, от общинската администрация , заместник кметът г-ца Радост Костова и секретарят г-жа Петя Руменова, от Институтът по овощарство – Пловдив ст.н.с. д-р Аргир Живондов – директор и ст.н.с. д-р Заря Ранкова – заместник директор.

Организатори на събитието са Община Сливен, Областна служба за съвети в земеделието, Опитна станция по прасковата, кметството и читалище „Слънце" - село Гавраилово, Институт по овощарство - Пловдив и Сдружението на производителите на праскови „Българска праскова" ООД – Сливен.

Наред с музикално развлекателната програма на празника, в която е предвидено:

• изложба на праскови и дегустация;

• конкурси и състезания, изложба на рисунки, рисунка на асфалт, конкурс „Мини Мис” и Мини Мистър „Прасковки", мис „Праскова", за най-бързо ядене на праскова, и за правене на компот и сладко;

• конкурс за детско музикално и певческо творчество за купата „Златна праскова";

• празнично веселие;

ще бъде проведен семинар за производителите от региона и страната с лекция на тема „Съвременни и перспективни сортове праскови и нектарини" на доц. д-р Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив.

За основните болести по прасковата и борбата с тях ще говори проф. д.с.н.Светослав Бобев от Аграрен университет в град Пловдив.

С участието на Димитър Ванев, гл. директор на ГД „Съвети в земеделието - НССЗ" в МЗХ, ще бъдат обсъдени възможностите за подпомагане на производителите на праскови в България.

В програмата е предвидено посещения на насаждения от праскови, демонстрация на селскостопански машини и инвентари, свързани с обработката на трайни насаждения и демонстрация на капкови системи за напояване.

Снимки

снимкаснимка