Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Чавдар Божурски в Котел: Всяко посещение на вашия красив, възрожденски град, предизвиква вълнение

23 юни 2018 18:10,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 1019
Божурски1

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски бе гост на традиционния празник на „Етносите, багрите и котленския килим“, който се провежда в Котел.

„Всяко посещение на вашия красив, възрожденски град, предизвиква вълнение.

Музеите – съхранявали документалните сбирки, къщите, улиците носят спомена за вашето достойно минало. Фестивалните дни обаче предизвикват и друг вид тържественост и емоционалност. Те показват как вие празнувате своите празници, заедно с красивите традиции, които сте съхранили и предали на поколенията. Традициите на задружния дом, на патриархалния бит, на фолклорната магия, духовност и занаяти, на култа към природата. Позволете ми да поздравя ръководството на Общината и лично кмета Коста Каранашев, за това, че за поредна година организират този фестивал и да ви пожелая приятни емоции с многобройните изненади, и с творците, които сте поканили, които сигурен съм ще направят преживяванията тук незабравими“, каза в приветствието си към жителите и гостите на Котел областният управител.

Сред официалните гости бяха още Народните представители Десислава Танева, Галя Захариева и Петър Петров, областният управител на област Търговище Митко Стайков, председателят на Общински съвет Котел Христина Чолакова, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-председателят на ПП ДПС – Янко Янков, вицеконсулът на Република Турция в Бургас – Керим Аксен, кметове на съседни общини, общински съветници, заместник-кметове и кметове на кметства в Община Котел.

Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева и министърът на културата Боил Банов изпратиха поздравителни адреси до кмета на община Котел Коста Каранашев и организаторите на празника. По време на церемонията кметът Коста Каранашев заяви, че основната идея на фестивала е на едно място да се съберат всички етноси, живеещи в Общината, които да представят своите обичаи, носии и традиционна кухня.

След официалната част програмата продължи с представяне на самодейни състави от цяла България и Община Котел, демонстрация на кулинарни техники с шеф Андре Токев, а майстори от Котел завъртяха чевермета и кукуреч – специалитет от агнешки дреболии на жар, характерен за каракачанския етнос. В рамките на фестивала бяха представени занаяти, изложения, демонстрации, ритуали, кулинария, литература, изкуство, танци, музика, багри и килими.

Снимки

Божурски2КаранашевЯнковНатура 1Натура 2Хоро1Хоро2