Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областната епизоотична комисия в Ямбол проведе спешно заседание

11 юли 2018 15:30, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди 8 месеца, брой четения: 346
Резултатите от пробите за чума по дребните преживни животни в още три села от община Болярово са положителни

Областният управител на област Ямбол свика и проведе извънредна Епизоотична комисия във връзка с влошена епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете в Румъния и опасността от навлизане на болестта на територията на нашата страна, както и във връзка с излезлите официални изследвания на проби за заболяването чума по дребните преживни животни на територията на община Болярово.

 

По повод разпространението на болестта африканска чума по свинете в Румъния, където са установени огнища на заболяването, се предприемат редица превантивни мерки за неразпространение на заразата. Засилен контрол на границата върху личния багаж на пътниците, идващи от страни, в които е установена АЧС за наличие на суровини и храни, съдържащи свинско месо. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани с цел да не се допусне разпространение на болестта сред българските свинеферми.

 

В област Ямбол особен контрол и внимание се насочва към промишлените обекти, свинеферми. Целта е те да бъдат изолирани и предпазени.

 

Успоредно с това се предприемат и съвместни действия с Изпълнителната агенция по горите за контрол на дивите прасета, които са ключов фактор за разпространение на болестта. По общини вече се провеждат обучения на ловците от ловни дружинки и държавните ловни стопанства за заболяването , мерки за контрол и ликвидиране, биосигурност, действия, който трябва да бъдат предприети при намиране на мъртви диви свине. Популацията на диви свине в нашата област, в сравнение с други области, не е голяма, информираха от Ловното дружество, но трябва да се следи.

 

Африканската чума и продуктите от свинско месо не са опасни за човешкото здраве, но мерките се предприемат с превантивна цел.

 

Епизоотичната комисия се запозна и с излезлите лабораторни резултати от Европейската референтна лаборатория за чума по дребните преживни животни, CIRAD, Франция, която установи положителни резултати за болестта в още три животновъдни обекта на територията на селата Странджа, Крайново и Малко Шарково, община Болярово.

 

Така огнището на болестта бе потвърдено по категоричен начин. „За съжаление, това което не искахме да се случи се случи. Пробите са положителни и ветеринарните власти ще предприемат необходимите действия. Веднага искам да кажа, ситуацията е неприятна и тежка, но мерки трябва да бъдат предприети. Заболяването трябва да бъде локализирано и спряно. Всички собственици на убити животни ще бъдат обезщетени от държавата“, каза областният управител.

 

Със заповед на директора на Българска агенция по безопасност на храните в обектите с лабораторно установено огнище на заболяването чума по ДПЖ започва принудително хуманно евтаназиране на около 2000 животни и дезинфекция на стопанските обекти.

 

Определя се три километрова предпазна зона около огнището на селата Крайново, Странджа и Малко Шарково и десет км. зона за наблюдение, на територията на общините Болярово и Средец.

 

Информация и снимка: Областна администрация Ямбол