Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Поклон пред повдига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

18 юли 2018 22:46,
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 997
---

С факелно шествие и общоградско поклонение тази вечер завърши програмата по повод 150 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В къщата- музей „Хаджи Димитър“ Мария Кирова от Регионалния исторически музей разказа за Хаджи Димитър и Стефан Караджа, за четата им, за героите и за преклонението пред тях. От същото място тръгна факелно шествие, в което се включиха кметът Стефан Радев и заместник-кметовете Румен Иванов, Пепа Чиликова и Стоян Марков. В шествието с факли се включиха новоучреденото дружество „Традиция“- Сливен, мотоклуб „Хайдути“, родолюбиви органиазции и военно-патриотични съюзи, граждани. Колоната премина по централни улици и булеварди в града и стигна до пл.“Хаджи Димитър“.

 

„Днес отбелязваме 150 години от подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и тяхната чета. Едно от най-ярките събития от нашата история до Освобождението е героизмът на двамата войводи и техните четници. Влизайки в не една и две битки те показват, че са готови да се борят и дадат живота си за своя идеал - свободата на България. Техните имена ще бъдат помнени от поколение след поколение. Техните личности ще бъдат пример и вдъхновение и за нас, и за нашите деца и никога няма да бъдат забравени“, каза в словото си кметът Стефан Радев.

 

Актьорът Димитър Марков представи авторския текст на Ивайло Гандев „За Хаджи Димитър…“. След това всички присъстващи притаиха дъх - актьорът започна да рецитира стихотворението „Хаджи Димитър“ : „Жив е той, жив е! Там на Балкана...“

 

На церемонията присъстваха председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, директорът на Териториална дирекция „Национална сигурност“ Николай Чиликов, началникът на Районното управление на полицията в Сливен гл.инсп. Димитър Кикьов, заместник- началникът на Центъра за подготовка на специалисти подп. Данчо Николов, подп. Евгени Ташков от Регионална служба „Военна полиция“ – Сливен.

 

Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени венци и цветя.

 

Организатор на честването е Община Сливен в партньорство със Сливенската митрополия, Центъра за подготовка на специалисти и Регионалния исторически музей – Сливен.

 

 

18.07.2018 г.

 

Снимки

------------------------