Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откриха паметен знак в чест на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

13 август 2018 16:19, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 891
---

По повод 150 години от подвига на последната група от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа днес беше открит паметен знак.

Той се намира в землището на село Божевци. На същата дата в тази местност през 1868 година, се сражават последните четници на двамата войводи.

Събитието откри директорът на Регионален исторически музей – Сливен Николай Сираков. Той разказа за подвига и пътя на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

„За четата на двамата войводи няма да ни стигнат думите. Борци за свобода и видни революционери, безграничен патриотизъм, преданост и любов към род и родина са малка част от нещата, които можем да кажем за тях. За всяко поколение, те са пример за подражание и никога няма да бъдат забравени“, заяви в словото си заместник – кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

Поздрав към присъстващите отправи и кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев.

От своя страна кметът на село Божевци Христо Стефанов изрази признателността си към всички, които са участвали в изграждането на паметника чешма. Той поясни, че е дело на близки негови приятели, жители на град Елена. По инициатива на Община Сливен, в района до паметния знак е монтирана нова беседка за жители и гости на селото. До него се намира и табела, която е дарение от Община Елена. Тя показва маршрутът, по който е минала четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

В рамките на събитието беше отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите.

Бяха поднесени цветя от името на председателя на Общински съвет – Сливен Димитър Митев.

Сред официалните гости бяха още заместник – кметът на Община Елена Йордан Димитров, секретарят на Община Елена Ивона Савова, директорът на Музей на Възраждането Ваня Сиракова, общественици и жители на селото.

В края на откриването поздрав към всички присъстващи отправиха певческата група към НЧ „Просвета 1946“ – с. Божевци.

Организатори на проявата са Община Сливен, кметство с. Божевци, Община Елена и Великотърновска епархия.

13.08.2018 г.

Снимки

---------------------