Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Запознайте се с 4 брой, 2018г. на списание "Текстил и облекло"

15 август 2018 15:01, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Сп. "Текстил и облекло" преди 5 години, брой четения: 3018
4 брой, 2018г.

Статия: Новаторските образователни традиции на Болградската гимназия (1858-1878) за развитие на българското училище

Автор: Татяна Караиванова

Ключови думи: Болградска гимназия, модерно европейско училище, училищна печатница, Българско възраждане.

Резюме: Първата българска гимназия е основата от българската диаспора в княжество Румъния през 1858 г. в Болград. За няколко години гимназията се развива като модерно европейско училище, което оставя трайни следи с нововъведенията си в българската образователна система. През 1861 г. в Болградската гимназия се открива първата училищна печатница, в която до 1877 г. се отпечатват 65 заглавия на учебници и книги.

За пръв път в Болградската гимназия се отбелязва като граждански празник Денят на Св. Иван Рилски, днес Ден на българските будители. Новаторските традиции в Болградската гимназия изграждат основите на съвременното българско образование и култура, приобщават българите към модерната европейска цивилизация.

 

Статия: Нови възможности за дизайн и изработка на текстилни изделия чраз залепване/заваряване

Автори: Николай Колев, Десислава Станева, Дарина Желева, Ивелин Рахнев

Ключови думи: textile weldingq adhestive bonding, heat, ultrasonic, laser.

Резюме: Откриват се нови възможности за дизайн и елибиниране на шиенето за много операции, включително шевове, подгъви, ципове, джобове, декоративни шевове и др., както и усъвършенстване на технологиите за производство на дрехи и подобряване на конструкцията им. Целта на този анализ е да представи предимствата и недостатъците на новите алтернативни методи за залепване или заваряване на текстилните материали, които заменят класическото шиене. Разгледани са различни материали, техники и машини, използвани за свързване, както и изискванията към получения шев и методите за изпитването му.

 

Статия: Технологични особености на влаго-топлинната обработка на химични текстилни материали

Автор: Снежина Андонова и Умме Капанък

Ключови думи: damp-heating (DHP); chemical textile materials; sewing companies.

Резюме: Предмет на настоящата работа е изследването и анализирането на процеса влаго-топлинна обработка (DHP), като процес, който е от изключително значение за качеството и производителността в шевната индустрия.

Текстилните материали (както и полимерите от които са изработени), използвани в шевното производство се характеризират с определени специфични свойства. Съществуват множество фактори, влияещи върху тези свойства в процеса на изработване на шевното изделие. Огромното разнообразие от материали, всеки със своите свойства, богатия асортимент на шевни изделия, всяко със своите изисквания и от друга страна необходимостта от универсиално оборудване, налага провеждането на множество предварителни изследвания за извеждане на задачите за оптимизация на технологичните параметри, влияещи в най-голяма степен на производителността и качеството на шевните изделия за процеса ВТО.

 

Статия: Получаване и анализ на кератинови хидролизати от косъмната покривка на кози кожи

Автори: Дарина Желева, Маргарита Колева, Силвия Стоева

Ключови думи: goat hair, keratin hydrolizates, reducing agents, analyses.

Резюме: Кератиновите биоматериали притежават много различни предимства в сравнение с конвенционалните биомолекули, включително и уникални химични свойства, дължащи се на високото съдържание на сяра в структурата им, забележителна биосъвместимост, склонност за самостоятелно конфигуриране и вътрешноклетъчно разпознаване. Тъй като тези свойства стават все по-добре изследвани, контролирани и прилагани, много биомедицински приложения на кератиновите биоматериали са си проправили път в клиничните проучвания и ще търпят нови преработки и изследвания в създаването на нови методи за синтез на композитни биоматериали.

При нашите изследвания за получаване на кератинови ходролизати, са използвани образци само от косъмната покривка на кози кожи, съответно в нативен вид и ензимно третирани. Ензимно третираната косъмна покривка е получена с използването на протеолитични ензими по време на етапа на обезкосмяване на кози кожи при определени условия.

 

Разгледайте цялото списание на http://bgtextilepublisher.org/