Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител уважи Фестивала на народната носия в Жеравна

18 август 2018 12:11,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 712
Гостите на фестивала

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски присъства на откриването на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Събитието се състоя по традиция в местността Добромерица в покрайнините на селото-архитектурен резерват. Единствения по рода си форум уважиха още председателят на парламентарната група и зам.председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, народният представител и областен координатор на ГЕРБ Десислава Танева, кметът на община Котел Коста Каранашев, зам.областният управител на Сливен Камен Костов, областни управители, кметове на общини и населени места от областта и страната.

Тридневната програма започна на 17 август вечерта с изпълнения на танцовия ансамбъл към Младежкия дом в Пазарджик, ансамбъл „Тракия”, оркестър „Гергьовден”, Етрополската духова музика, концерт на солистката на НАФ „Българе” Албена Вескова, на каба гайди и петрички зурни. И през тази година по време на фестивала ще има сватба, която ще се проведе според българската обредност. Младоженецът е филмовата звезда от британски произход Бен Крос, който си взема булка от Русе.

По време на фестивала ще се изявят множество фолклорни формации от страната, включително и гости от Норвегия. Предвидени са „олелии” – игри, песни и танци с участието на посетителите, конкурси за автентична и стилизирана носия и по надиграване.

Фестивалът е създаден през 2008 г. по идея на Христо Димитров -. продуцент, хореограф и режисьор на НАФ „Българе” в партньорство с Ян и Елена Андерсон и съмишленици от бизнеса. Съорганизатори на празника са община Котел и кметството в Жеравна. Целта е да се запазят традициите, като се пресъздаде типичната атмосфера от годините на Възраждането. В името на тази цел изискването към всички участници и посетители е да носят народни облекла, а вещите от модерния бит не са позволени.

Снимки

Момент от посещението на фестивалаХиляди гости, участници и любители на традициите се събраха в Жеравна