Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

27-ми Събор на каракачаните се проведе в местността Карандила

25 август 2018 14:01,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 839
Музей на каракачанските бит и традиции

„Каракачаните са сред малките по численост етнически общности в страната ни. Но са източник на големите примери в обществото за трудолюбие, толерантност и съпричастност”, това заяви областният управител на Сливен Чавдар Божурски в приветствието си към участниците и гостите в традиционния Събор на каракачаните в местността Карандила в Сливенския балкан. Областният управител изрази благодарност към организаторите на събитието – Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, чиято столица е Сливен. „Поздравявам Ви, че независимо от трудностите, Вие сте гостоприемни домакини на събора за 27-ми пореден път”, каза още Божурски. Гости на празника бяха народните представители Десислава Танева, Кольо Милев, Петър Петров, зам.кметът на община Сливен Пепа Чиликова, кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, секретарят на община Сливен Валя Радева, представители на местни и държавни структури.

На събора по традиция бе отслужен тържествен водосвет за здраве. Фолклорни състави от страната и от Серес, Гърция, участваха в концертната програма. За трета поредна година Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен” се включи в празника, съобщи председателят на ръководството на федерацията Коста Балездров. И за трета поредна година организаторите раздадоха курбан за здраве на десетките посетители на събора.

По данни на федерацията, към момента близо 12 000 са каракачаните в България. От няколко години регионални събори на каракачаните се провеждат и в други населени места в страната, има и създадени местни музеи на специфичните за етноса бит и традиции.