Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Мечтаем да бъдем част от европейското семейство, заяви премиерът на БЮРМ

14 септември 2018 10:28, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 7 месеца, брой четения: 387
Европейският парламент

Министър-председателят на бившата югославска република Македония (БЮРМ) Зоран Заев се обърна към Европейския парламент в Страсбург в четвъртък.

Осигуряването на подкрепа от обществеността и опозицията както за промяната на името, така и за следващите необходими стъпки за присъединяването на страната към ЕС и НАТО заеха централно място в речта на г-н Заев.

„Като министър-председател заявявам, че ние правим всичко по силите ни, за да достигнем стандартите на ЕС. Запознати сме с препоръките и те са наш приоритет. Също така знаем, че имаме да извървим още дълъг път, но вашият сърдечен прием ни дава силна мотивация да продължим с нашата програмата за реформи“, заяви той пред депутатите.

„Нашата борба за европейско бъдеще беше ключов фактор за сключването на историческите споразумения с Гърция и България. Ние сме европейски пример за успех – автентичен модел за функционираща мултиетническа демокрация. Нещо като малка Европа – всеки ден ние изживяваме европейското мото „Единни в многообразието“, добави той.

Цитат

Андрей Ковачев (ЕНП, България) коментира: „Министър-председателят Зоран Заев се обърна към Европейския парламент в ключов, исторически момент за страната му. От предстоящия референдум ще зависи европейското бъдеще на страната – дали тя ще скъса с негативните практики от миналото и конфликтите със съседите си, или ще обрече гражданите си и целия регион на несигурност“.

Допълнителна информация

Гърция и БЮРМ подписаха предварително споразумение за преименуването на републиката през юни т. г., слагайки край на дългогодишен спор, който беше повод за Гърция да блокира перспективите пред по-малката си съседка за присъединяване към ЕС и НАТО.

Предложеното ново име е „Република Северна Македония“.

Резултатът от преговорите, който вече беше неофициално ратифициран от Парламента на БЮРМ, ще бъде подложен на референдум в държавата на 30 септември.

Комисията по външни работи на Европейския парламент се очаква да гласува тази есен доклад, който оценява доклада на Комисията за БЮРМ от 2018 г. Докладчикът Иво Вайгъл (АЛДЕ, Словения) приветства предварителното споразумението за името.

Гледайте изявлението на премиера Зоран Заев.

* * *

 

Връзки:

– Гледайте видеозапис от дебата

http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/debates-video.html

– Информационен фиш на ЕК:основни заключения от доклада на ЕК за БРЮМ за 2018 г.

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-3405_en.htm

– Свободен достъп до снимки и аудиовизуални материали

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/home