Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Информация от Министерството на външните работи

12 август 2010 15:33,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1235
снимка

На 12.08.2010 г. областният управител г-н Марин Кавръков е информиран от министерството на външните работи за това, че г-жа Елена Поптодорова е извънредният и пълномощен посланик на България в САЩ.

 

На официална церемония в Белия дом новият извънреден и пълномощен посланик на Република България в САЩ Елена Поптодорова връчи акредитивните си писма на президента Барак Обама.

 

В последвалия между двамата разговор посланик Поптодорова подчерта близките съюзнически отношения между двете държави и посочи приоритетните области в двустранните отношения: безвизово пътуване за българските граждани в САЩ, нарастване на американските инвестиции у нас, включително в областта на енергетиката, и сътрудничеството в областта на регионалната и международната сигурност.

 

От своя страна президентът Обама даде висока оценка на двустранните отношения, надхвърлили 100-годишна дипломатическа история. Той отбеляза ценния принос на България към международните операции за повишаване на сигурността и стабилността в защита на общите ни ценности.

 

По повод официалното встъпване в длъжност на българския посланик заместник-помощник държавният секретар за Европа и Евразия Памела Куанруд направи официално изявление, в което се казва, че САЩ и България имат близки и продуктивни отношения, а българското правителството предприема решителни стъпки в области като международната сигурност, върховенството на закона, регионалното сътрудничество, особено в ЮИЕ. САЩ високо цени усилията на България за по-голяма енергийна диверсификация и прозрачност.

 

На същата церемония връчи акредитивните си писма и новият представител на ЕС в САЩ Жоау Вале де Алмейда.