Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани

14 септември 2018 17:32, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 258
Автобус

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците и с устройство за мобилно видеонаблюдение. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози. Текстовете бяха приети със 79 гласа "за" и 20 въздържали се. Изискването за оборудване с колани влиза в сила в деветмесечен срок от обнародването на промените, а за видеорегистраторите - в 18-месечен срок.

Изискването за обезопасителни колани няма да се прилага за моторни превозни средства при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км.

Превозвач, който допусне извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани и с видео наблюдение, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 3000 лева, а глобата за водача ще е 500 лева. Към момента българското законодателство предвижда санкция от 50 лева за пътник, който не е поставил колан, припомниха вносителите на промените от ГЕРБ.

Редът за оборудване с обезопасителни колани на моторните превозни средства от категории М2 и М3, клас В, клас II и клас III, които не са оборудвани фабрично с такива, ще се определи с наредба. Дискусия в пленарна зала предизвика колко да бъде гратисният период, в който превозвачите да оборудват автобусите си с колани за пътниците. Първоначално предложеният срок беше шест месеца, от ДПС поискаха 12 месеца, а накрая по предложение на ГЕРБ беше прието да бъде девет месеца, за да се изготви съответната наредба.

Станислав Иванов /ГЕРБ/ изчисли, че около 1000 автобуса ще се наложи да бъдат изпитани. Той посочи, че след 2006 г. всички автобуси в ЕС трябва да бъдат оборудвани с колани според европейски регламент. Иванов отбеляза още, че през 1999 г. в Германия се въвежда закон, че всички автобуси трябва да са оборудвани с колани, а по-голямата част от автопарка у нас е от Германия. Относно изключението за специализирания превоз, той уточни, че учениците и децата задължително ще се превозват с колани, всички останали до 30 км имат право да не ползват колани.

Георги Свиленски /"БСП за България"/ отбеляза, че самото транспортно министерство няма данни колко са автобусите без колани. Според него текстовете не работят, технически било невъзможно да се поставят допълнително колани. Приемаме текст, който не 6 месеца, 60 месеца да му дадете срок за действие, няма как да се случи, коментира той. Според Свиленски трябва да бъде направена промяна в Закона за движение по пътищата и да се задължат всички автобуси да бъдат с колани, за да бъдат регистрирани.

Халил Летифов /ДПС/ също предупреди за пропуски в предложените промени, които ще излязат при тяхното прилагане, но въпреки това подкрепи изискването за коланите, за да се спаси човешки живот. Той отбеляза, че и двата автобуса - при катастрофата край Своге и на АМ "Тракия" са били оборудвани с колани, но попита кой следи дали са поставени. Летифов постави въпроса и кога ще излезе наредбата за изискванията към видео регистраторите в автобусите, за да не остане съмнението, че това е лобистки текст за една специална система за видео наблюдение.

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС, архив