» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

В Драгоданово бе осветена нова църква

16 September 2018 10:40,
Emission of: District Sliven 5 years ago, number of readings: 897
Новата църква в Драгоданово

Над 250 жители и гости на сливенското с.Драгоданово се събраха за освещаването на новопостроената православна църква "Св. Йоан Рилски". Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий освети храма, в съслужение с протосингела на митрополията ставрофорен иконом Евгений Янакиев и отец Павел Янков, председател на църковното настоятелство. Гост на празника бе областният управител Чавдар Божурски.

Старата църква на селото с 600 жители е била срутена в далечната 1971 година. Трийсетина години по-късно е проведено общоселско събрание, на което е избрано църковно настоятелство и е взето решение да бъде съграден нов храм. Първата копка е направена през 2005 г., на терен в центъра на Драгоданово. Определената обща площ възлиза на 110 кв.метра, а молитвената зала е с капацитет 42-ма души. Строителната документация е била изготвена и дарена от местни жители. Обектът е завършен в мандата на сегашния кмет Станчо Станчев, с финансовото съдействието на Сливенската митрополия и дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет, с даренията на парични средства и доброволчески труд на местното население.. Имената на спомоществователите се съхраняват в архивите на настоятелството и в църквата. Освещаването стана на 15 септември тази година, след като обектът бе завършен нацяло. Кметът на община Сливен Стефан Радев и кметът на Драгоданово Станчо Станчев отправиха приветствия към присъстващите. Гости на събитието бяха още директорът на ТД на ДАНС Николай Чиликов, зам.кметът на община Сливен Пепа Чиликова, кметове и кметски наместници на населени места. След освещаването бе даден курбан за здраве.

Photos

Областният управител бе гост на големия храмов празникОсвещаването извърши дядо владикаКметът на Сливен Стефан Радев поздрави жителите на селотоКметът на Драгоданово Станчо Станчев /вдясно/ с част от гостите на събитиетоДесетки жители и гости на селото дойдоха за празникаСлед освещаването бе даден курбан за здраве - 1След освещаването бе даден курбан за здраве