Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как коментира депутатът ген. Кольо Милев отказа на МО за преместване на Паметника на 6-ти артилерийски полк

08 октомври 2018 18:30, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди 4 месеца, брой четения: 1887
Ген. Кольо Милев-настоящ депутат на БСП от Сливенски избирателен район и бивш кмет на Община Сливен

Във връзка с информацията, която наш репортер получи от Община Сливен, че въпреки изпратените писма от страна на кмета Стефан Радев и на Инициативния комитет, Министерството на отбраната не позволява преместването на Паметника на 6-ти артилерийски полк, днес потърсихме за коментар депутатът от БСП от Сливенски избирателен район и бивш кмет на Сливен- генерал Кольо Милев-член на Комисията по отбрана. Предписанията са реставрацията му да се извърши на място, а намиращите се около него сгради да се реновират, както и теренът.

 

На въпроса ни защо е отказа на Министерството и какво следва от това, какво трябва да се направи, ген. Милев ни отговори следното:

 

„Преди дни разговарях с Иво Антонов, който вероятно е подписал отговора до Община Сливен и се консултирах, какво може да се направи със събраните до момента средства за реставрацията на паметника, за да може да се използват по предназначение. Те са около 14 хил. и още 2 хил. за материали по официални данни, като паметникът се премести в югоизточната част на Колодрума. Отговорът беше, че до края на настоящата година, Министерството не може да отдели финансови средства за Община Сливен, поради наше решение, че мястото на паметника не трябва да се променя.“, коментира сливенският депутат.

 

Милев е повдигнал въпроса, ако Паметникът на 6-ти артилерийски полк остане на същото място, а теренът около него се благоустрои и се осигури достъп на гражданите до него, МО ще осигури ли необходимите средства за реставрацията му през 2019-та или следващите години.

 

„Доколкото разбирам, каза ген. Милев, Министерството няма такава практика да премества войнишки паметници. Лично, аз съм участвал в преместването като командир на бригадата в Белене с решение на МО при министър Николай Свинаров. Военният паметник беше преместен от едно запуснато място на видно кръстовище в град Свищов. Съществува такава практика. Но в дадения случай от Министерството преценяват, че именно това е мястото на Паметника на 6-ти артилерийски полк. Още повече, че самият войник сочи в посока Одрин, така че мястото е знаково.“

 

Ген. Милев припомни, че още през неговото кметуване е бил изработен проект за изграждане на отделен пуп за осигуряване на достъп до паметника, а именно от страна на Бургаско шосе към бул.“Хаджи Димитър“. Проектът е включвал и благоустрояване на терена. Бившият областен управител Марин Кавръков е поканил тогава покойният Светлин Русев. Повдигнал се е въпроса за възстановяването на паметника.

 

„Моето мнение е, че нещата се бавят и не се случват, защото не се дава достатъчна гласност по този казус. Другият момент е, че пренебрегвайки Министерството на отбраната, решаваме нещо да се прави. Аз нямам информация има ли и осигурен, разработен проект и доколко той е изчислен финансово, че да тръгнем нещо да правим в тази посока. Добре би било първо Общината да реши какво да прави, но съгласувайки го с Министерството на отбраната, защото то е институцията, която поддържа войнишките паметници.“

 

По неофициални данни Община Сливен не разполага с финансов ресурс, за да започне събаряне на старите сгради и обновяване на терена около паметника. По този въпрос депутатът Милев коментира следното:

 

„ Община Сливен трябва да прегледа приоритетите си, да реши теренът с бившите военни казарми за какво ще се използва. Целият ли район ще се реализира по предложения или част от него на отделни пупове. Кое ще струва повече или по-малко- преместването на паметника или събарянето на сгради около него, можем да говорим след изготвен финансово стопански план.“, уточни още ген. Милев.

 

Александра Иванова

8.10.2018г.

Сливен

 

Снимки

Паметник на 6-ти артилерийски полк