Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Система за управление на клиентски опашки заработи в Дирекция „Местни данъци и такси“

11 октомври 2018 13:05, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 780
---

В Дирекция „Местни данъци и такси“ в Община Сливен заработи система за контрол на клиентски опашки. Тя е внедрена в началото на месец октомври и е била в тестов период.

Кметът Стефан Радев посети дирекцията днес, за да се запознае отблизо с работата на новата система. Той разговаря и със служителите, които споделиха, че обслужването на клиентите е по-бързо и също, че системата остава отворена за интегриране на още модули в зависимост от нуждите на дирекцията.

Новата придобивка ще оповестява гласово номерата на клиентите и ще ги насочва към даденото гише, каса или стая, в зависимост от услугата, която

желаят да ползват.

Целта на системата е да се обслужват качествено максимален брой клиенти. Тя ще позволява възрастни граждани и майки с деца да се ползват с предимство.

За първи път в подобен продукт като този се интегрира QR-code, който позволява на клиентите да изкажат задоволството или недоволството си от конкретния обслужващ ги служител. Генерираният код върху билета е валиден в рамките на деня на обслужване. Попълването на анкетата не е нужно да се извършва на място. Анонимността на всяко мнение е гарантирана.

На монтираните екрани за посетители ще се излъчват кадри със забележителностите на Сливен. Те ще отразяват и панорамна гледка над града в реално време.

11.10.2018 г.

Снимки

------------