Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Четвърти средновековен събор "Помни славата" бе открит на "Туида"

20 октомври 2018 14:09,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 796
Част от участниците в събора

Четвърти средновековен събор „Помни славата” бе открит на 20 октомври, на крепостта „Туида” в Сливен. Гости на събитието бяха народният представител Десислава Танева, зам.областният управител Камен Костов, председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков.

Над 20 формации за възстановка и индивидуални участници от Ямбол, Свищов, Варна, Пазарджик, Пловдив, София, Мъглиж, Шумен и града-домакин ще се включат в атрактивната двудневна програма. Целта на събора е да представи бита, културата и военното дело на населението, обитавало крепостта от Късната античност до Второто българско царство. Програмата започна с демонстрации на военна конна езда „джигитовка”. Зрителите ще имат възможност още да видят стрелба с лък, плъстене на вълна, римски и тракийски ритуали, демонстрация на античен съдебен процес, на пазар за роби, включително на средновековна храна, медицина, бижута и монетосечене. Предвиден е и щанд за медовина. Съборът се организира от екипа на „Туида” и община Сливен послучай празника на града Димитровден.

Снимки

Зам.областният управител Камен Костов бе гост на събитиетоЕкипът на "Туида" бе не само домакин, но и участник във възстановкитеГостите на събораУчастнициЕдин от лагеритеДемонстрация на джигитовкаДемонстрация на средновековна кухня