Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Регионалният исторически музей вече носи името на д-р Симеон Табаков

24 октомври 2018 15:27, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 895
---

На официална церемония днес беше именуван Регионалният исторически музей на името на д-р Симеон Табаков.

„Доктор Симеон Табаков е давал всичко за града ни. Той налага един модел, който продължават да следват всички именити историци. За нас е чест музеят да носи името на тази изключителна личност, допринесла толкова много за нас и за Сливен“, заяви по време на откриването директорът на музея Николай Сираков. Той използва случая да благодари за съдействието и подкрепата на кмета Стефан Радев, с чиято намеса Министерството на културата дава разрешение за именуването на културния институт. Той връчи на Стефан Радев позлатена фиала, реплика от фиалата от „Далакова могила“ край село Тополчане.

Симеон Табаков е роден през 1880 година в Сливен. Завършва Мъжката гимназия в града. Юридическото си образование получава в Софийския университет. Полиглот, владеещ няколко западни езици, той защитава докторската си степен в Брюксел. Той успява да подготви и издаде първата тритомна история на родния Сливен, върху която е работил през последните години от живота си.

Освен именуването на музея се учредява и награда на името на известния юрист, която ще се връчва на изявени изследователи от Сливен и региона.

„Голяма гордост е за нас сливенци да имаме тритомна история на нашия град, написана от д-р Симеон Табаков. Това е едно забележително дело за българската история. Няма друг град в България, на който да е посветен толкова голям труд. Щастлив съм, че неговото име и памет ще бъдат увековечени с именуването на Регионалния исторически музей“, посочи в словото си кметът. Той добави още, че името на Симеон Табаков е голямо задължение и чест и изрази убедеността си, че музеят с гордост ще носи името му.

На откриването присъстваха председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, заместник – кметът Пепа Чиликова, секретарят на Общината Валя Радева, официалната делегация от град Тернопол, музейни специалисти и граждани.

Малко по-късно се състоя церемония по откриване на бюст-паметника на д-р Симеон Табаков и полагане на цветя.

24.10.2018 г.

Снимки

------------------------