Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се пресконференция на председателя на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и неговите заместници

14 ноември 2018 15:28, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 809
---

Пресконференция на председателя на Общинския съвет Димитър Митев и неговите заместници се проведе днес. Тя е по повод утрешната редовна сесия на Общински съвет – Сливен.

Две ще бъдат допълнителните точки от дневния ред, които ще гласуват утре общинските съветници. Едната е свързана с продажба на имот, който е частна общинска собственост, намиращ се в едно от населените места на общината.

Втората точка касае промяна на собствеността от публична държавна в публична общинска собственост на част от републиканския път Градец – Ичера – Сливен, в участъка ул. „Раковски“, бул. „Панайот Хитов“ и „Макгахан“. Промяната на сбствеността ще даде възможност да се ремонтират проблемните участъци с европейски или общински средства и да се изградят велоалеи.

На утрешното заседание ще бъде разгледан и гласуван Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от града. По този повод на днешната пресконференция присъства и председателят на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедания Соня Келеведжиева, която е вносител на предложението. По думите й досега действащата Наредба не е актуална спрямо новите законодателни промени и по отношение на финансите, което е наложило изготвянето на нова. Тя подчерта, че са запазени досегашните области наука и техника изкуство и култура и спорт, в които ще се връчват стипендии. Запазени са и стипендиите, свързани с финансово стимулиране, стипендия „Хаджи Мина Пашов”, годишни, месечни и еднократни стипендии.

В дневния ред е и промяна на бюджета за 2018 г. Заместник – председателят на Общинския съвет Кирчо Димитров обясни, че една от причините за изменението е промяната на План-сметката за дейностите по събиране, извозване и депониране на битови отпадъци в общината. Допълнителни средства са необходими и за извършване на строително-монтажни работи по ОП „Региони в растеж“. Той допълни, че се очаква отпуснатите средства да бъдат възстановени на Общината до края на годината. Постъпили са приходи от Сливенския симфоничен оркестър, които ще бъдат използвани за допълнителни разходи и възнаграждения. Други разходи са свързани с населените места за изграждане на гробищен парк, ремонт на покриви на няколко читалища, откриване на нова паралелка в детска градина и др.

Общинските съветници ще разглеждат и гласуват определяне на основните месечни заплати на кметовете на населените места.

Местният парламент ще гласува и приемане на Вътрешни правила за реда и условията, при които ще бъдат проверявани декларациите на кметовете и кметските наместници по силата на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Ще бъде гласувана и бюджетна прогноза за периода 2019 – 2021 г.

Димитър Митев допълни, че в дневния ред са включени и предложения за разпореждане с общинска собственост, отпускане на финансови средства, както и финансови помощи на социално-слаби и в тежко здравословно състояние граждани.

14.11.2018 г.