Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В областна администрация е получена информация за старта на информационна кампания „Пази гората от пожар”.

26 август 2010 14:18,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1250

На 26 август 2010 г. в областна администрация е получена информация за старта на информационна кампания „Пази гората от пожар”.

Много е важна бързата и навременна реакция при пожар. Вниманието на всички трябва да бъде изострено особено сега, когато температурите рязко се повишиха, растителността изсъхна и всяко невнимание от страна на населението може да доведе до пожар. Необходимо е вниманието ни да бъде насочено към превантивна дейност, която изисква по-малко финансови средства в сравнение със средствата, които трябва да бъдат заделени за гасене на пожари и възстановяване на опожарените територии. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов по време на работна среща във връзка с мероприятията за пожароопасния сезон на горските територията, на която взеха участие зам.-изпълнителният директор на ИАГ инж. Пенчо Дерменджиев, главен секретар на ИАГ г-жа Валентина Маринова и експерти от изпълнителната агенция.

Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване” бе представена от началник сектор „Превантивна дейност” към ГД „Пожарна безопасност и спасяване” и инспектор Здравко Алексиев служител в направление „Пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност”.

По време на срещата стана ясно, че вече са сформирани съвместните екипи за реагиране при пожар от служители на Регионалните дирекции по горите, както и на представители от местните Дирекции за «Пожарна безопасност и спасяване», както и че е проведено необходимото обучение.

В момента в Регионалните дирекции по горите от страна на ИАГ се извършват проверки за степента на готовност за бързата и ефективна реакция при борбата с възникналите пожари. Проверява се техническото сътояние и локацията на високопроходимите лекотоварни автомобили тип «цистерна», разпределени на териториите на регионалните дирекции. Инспектират се и противопожарната инфраструктура-лесокултурни прегради, противопожарни просеки, минерализовани ивици, както и на наблюдателните пунктове.

Като превантивната дейност за борба с пожарите се предвижда разпространяване на информационни материали и разясняване на хората по места за опасностите от палене на стърнища, които впоследствие могат да се разрастнат. Ще бъдат изпратени писмо до Областните управители за съдействие по места.

От Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване” са изготвени листовки и плакати за настоящия сезон, които предстои да бъдат разпространени по места. Освен това стартират и рекламни телевизионни клипове за превенция на пожарите. На страницата на Министерство на вътрешните работи вече е публикуван банер с мотото „Пази гората от пожар”, който до края на деня ще бъде публикуван и на страницата на МЗХ и ИАГ.

Във връзка с дейността на доброволните гасачески групибяха обсъдени въпросите за тяхното формиране, обучение, екипировка и финансиране. По време на срещата се взе решение за създаване на работна група по актуализирането на Наредба № 30 за условията и реда за извършване на противопожарни мероприятия в горския фонд и опазване на горите от пожари.