Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Сливен се проведе обучителен семинар за превенция с трафика на хора

04 декември 2018 15:02, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 611
---

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, гр. Сливен, с подкрепата на териториален сектор „Борба с организираната престъпност” – Сливен, Ямбол, организираха обучителен семинар за педагогически персонал и родители на деца със специални образователни потребности, на тема „Превенция на трафика на хора в контекста на безопасното използване на интернет”.

В рамките на обучителния семинар участниците бяха запознати с престъплението „трафик на хора”: видове експлоатация, методи на въвличане и механизми за контролиране на жертвите. Беше представена националната рамка за противодействие на трафика на хора, както и Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100.

Чрез прожекции на тематични филми и съпътсващи дискусии бяха обсъдени различните форми на трафик на хора: с цел насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи, тъкани и клетки, трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Имайки предвид разпространяващата се практика на въвличане в трафик, посредством нови методи, средства и подходи, и това, че не малко от тях се основават на използването на информационните технологии беше поставен акцент върху безопасното използване на интернет и превенция на престъплението сексторшън (sextortion): форма на сексуално изнудване, при което снимки или видео със сексуално съдържание, се използват за насилственото принуждаване на малолетни и/или непълнолетни лица да изпъляват извратени сексуални желания на педофили.