Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Еврейската общност в Сливен празнува Ханука

06 декември 2018 16:19,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 909
Областният управител Ч.Божурски запали четвъртата свещ на Ханука. До него е председателката на РОЕ "Шалом" Юлия Гавазова.

Регионалната организация на евреите „Шалом“ бе домакин на празнична вечер в четвъртия ден на Ханука. Областният управител Чавдар Божурски заедно със ст.експерт Кристияна Станкова от РУО, председателката Юлия Гавазова и членове на организацията запалиха четвъртата свещ на ритуалния свещник „ханукия“.

Чавдар Божурски поздрави членовете на „Шалом“ и отправи пожелания за здраве и светлина във всеки дом. Той подчерта, че еврейската общност е деен участник в живота на Сливен и областта. От името на областния управител, в знак на уважение, на домакините бе поднесена пита, според християнските традиции на 5 декември, Св.Сава. От своя страна Юлия Гавазова благодари за доброто сътрудничество с областната администрация и институциите и изрази готовност партньорството да продължи. Гостите на Ханука получиха книги „Българските евреи: жива история“, подарък от Организацията на евреите в България, и кипи, изплетени от Магдалена Ескенази от „Шалом“-Сливен.

Празникът Ханука се свързва с повторното освещаване на храма в Йерусалим, след като шепа бунтовници успели да прогонят завоевателската армия и да премахнат езичния й олтар. Евреите искали да запалят светлината в храма, но останалото ритуално масло щяло да стигне само за един ден. И тогава, според преданието, станало чудо. Маслото горяло осем дни, колкото били необходими за приготвянето на ново. Празникът е семеен, свързва се със светлината. Всеки ден се пали по една от осемте свещи, а децата получават много лакомства.

Снимки: Светослав ГАВАЗОВ

Снимки

Гостите и членовете на "Шалом" в СливенНа празника бяха спазени традициите, а децата получиха лакомства.