Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приключи първият етап от комуникационни събития в Сливенска област

11 декември 2018 15:29, Росица Николова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 715
Домакин на вечерта "Италия - позната и непозната" бе НЧ "Д.Сивков - 1870" в Н.Загора

С вечер, посветена на Италия, и открит урок за спасяването на евреите в България от Холокоста приключи първият етап от комуникационни инициативи в Сливенска област.

Организатор на вечерта „Италия – позната и непозната“ бе общината в Нова Загора, а домакин – читалище „Диньо П.Сивков – 1870“. Присъстващите участваха във виртуална разходка на Ботуша, запознаха се с историческото наследство и културата на италианския народ. Деца от Обединената школа по изкуствата изпълниха творби на композиторите Николо Паганини и Енио Мориконе.

Читалище „Искра 1929“ в сливенското с.Крушаре направи съпричастни и възрастните, и младите към историята за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. В сградата на читалището бе открита фотоизложба с портрети на известни личности – политици, деятели на културата и общественици, които са се застъпили за еврейската общност в страната ни и са се обявили против депортацията им. Бяха показани и снимки от концентрационните лагери и събитията от 1940 до 1943 година. Жителите на селото присъстваха на прожекция на филма „Оптимистите“ на режисьора Джаки Комфорти. А учениците от Основното училище „Ч.Храбър“ изнесоха открит урок по темата, включително и за нацисткия геноцид спрямо ромското население.

Инициативите в Сливенска област се проведоха през октомври и ноември и включваха вечери за европейското културно разнообразие, организирани от общинските администрации в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. А пет читалища в областта, в партньорство с Регионалната организация на евреите „Шалом“, проведоха събития за Холокоста.

Инициативите бяха финансирани чрез Областната администрация, във връзка с Комуникационната стратегия на България за ЕС.

 

Снимки: Община Нова Загора и РОЕ „Шалом“

Снимки

Възпитаници на ОШИ изпълниха творби на Паганини и МориконеВъзпитаници на ОШИ изпълниха творби на Паганини и Мориконе - 2Възпитаници на ОШИ изпълниха творби на Паганини и Мориконе - 3С фотоизложба за Холокоста в сливенското с.Крушаре започнаха тридневните събитияЧиталище "Искра 1929" и ОУ "Ч.Храбър" в Крушаре организираха открит урокЗам.областният управител Д.Петкова поздрави учениците за участието имДецата получиха грамоти от РОЕ "Шалом"