Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът на община Сливен Стефан Радев се срещна с директори на детски градини и училища

13 декември 2018 21:18, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 814
---

Кметът на община Сливен Стефан Радев се срещна днес с директори на детски градини и училища. Повод за срещите бяха формулите за финансиране, по които са изчислени делегираните бюджети на училищата и детските заведения за следващата година. Новите формули са в резултат на промени в нормативната база. По думите на кмета Радев предвидените промени за следващата година не са драстични. Завишението на стандартите за детските градини за 2019 г. е около 18 %, а за училищата е 16 %. Разходните стандарти, въз основа на които се определят бюджетите на детските градини са три - стандарт за институция, стандарт за група и стандарт за дете. Те бяха представени от експерти от общинска администрация. Издръжката за детските градини основно е в местната дейност.

Разходните стандарти, по които се определят бюджетите на училищата са -стандарт за институция, паралелка, ученик и подготвителна група, ако учебното заведение разполага с такава. Предвиден е нов допълващ стандарт за следващата година - стандарт за ученик, дневна форма на обучение в първи и втори гимназиален етап. Училищата ще разполагат с допълнително финансиране за работа с деца и ученици от уязвими групи. Такова е предвидено и за защитените училища. Нормативите за стипендии остават същите.

В рамките на дискусиите бяха обсъдени правата и задълженията на директорите на детските заведения по Закона за предучилищно и училищно образование. Кметът Радев беше запознат със спецификите в дейността на някои от училищата в община Сливен. Участниците се обединиха около идеята да продължава да се работи по всички належащи въпроси и да се търсят алтернативни решения.

И двете срещи завършиха с пожелание от кмета Стефан Радев за весели и топли празници, и все по-успешни начинания през следващата година.

13.12.2018 г.

Снимки

------