Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дистанционно управление, водомерни зони, ГИС-система и ново технологично ниво в дейността на „ВИК“ – Сливен

17 декември 2018 11:01, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 5 години, брой четения: 855
„ВиК“ – Сливен

„ВиК“ – Сливен се подготвя за широко внедряване на нови технологии в своята дейност. Това е една от важните задачи на водното дружество в предстоящия период на обновление и модернизация, която се разпределя в няколко основни направления. Системата за дистанционно управление СКАДА се разработва от водното дружество от няколко години. Тя е свързана с управлението на водните потоци. С очакването еврофинансиране, дружеството се подготвя за цялостното й изпълнение, каза управителят на дружеството инж. Севдалин Рашев.

„ВиК“ – Сливен извършва проучване и подготовка за внедряване и на географско-информационна система /ГИС-система/, чието въвеждане е отлагано във времето поради липса на средства. Тя е свързана с комуникациите и дава възможност бързо да се уточни броят на авариите в даден район, видът и диаметърът на тръбите, потребителите, водомерите, да се извлече максималната информация и да се вземе най-доброто и бързо решение. ГИС-системата събира дейността на няколко отдела, които подпомага информационно. Връзката й със счетоводния отдел например е много полезна, защото аварийните листове, които се изготвят и предават на счетоводството сега, могат да бъдат вписвани направо от ГИС-системата, обясни инж. Рашев.

Идейните и работните проекти, които се изготвят, ще дадат възможност да бъде въведена третата иновация – разпределението на областния град на Водомерни зони, чрез които може да се извършва превенция на авариите и да се постигне ранното им откриване. Европейско изискване е големите градове да бъдат разпределени на водомерни зони, в които специални уреди подават информация за посоката на водата и промените в обема и налягането й, за да могат да се направят изводи за това, което се случва в мрежата. Във водомерните зони трябва да се поддържа постоянно налягане, съобразено със състоянието на тръбите. „Това е едно много сериозно разпределение на цялата мрежа по налягане и дебит. – заяви управителят на дружеството. – След като добием възможност да наблюдаваме водомерните зони, вече няма да вървим след авариите, а ще можем да вземаме превантивни мерки, да установим какви са загубите, къде са проблемите и да намерим най-добрия начин за отстраняването им. Заедно с ГИС-системата, то ще ни позволи да подредим нашата дейност на ново технологично ниво.“

Очаква се качеството на тръбите, които ще се полагат по европроектите, също да бъде на високо технологично ниво. Установено беше, че при ремонтните дейности по предишния воден цикъл строителят е положи тръби с ниско качество, които, макар и нови, веднага дадоха авари. От Сливенското водно дружество се надяват, че при изпълнението на европейските проекти и самите производители ще бъдат на висота, за да няма подобни случаи.